Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adolescenţii francezi încep să fie vaccinaţi anti-Covid

ado.jpg

Un adolescent israelian este vaccinat anti-Covid la Ashkelon (foto de ilustratie).
Un adolescent israelian este vaccinat anti-Covid la Ashkelon (foto de ilustratie).
Sursa imaginii: 
REUTERS - AMIR COHEN

Minorii francezi de peste 12 ani pot să fie vaccinaţi anti-Covid – cu Pfizer/BioNTech -începând de marţi 15 iunie. Injecţia se poate face însă numai în anumite condiţii: cu acordul oral al adolescentului şi numai cu autorizaţia scrisă a celor doi părinţi.

Regulile pentru a-i putea vaccina pe tinerii francezi nu sunt atât de simple precum par la prima vedere. Formula aleasă de Olivier Véran, ministrul Sănătăţii, „vaccinarea se va face pe bază de voluntariat şi cu acordul părinţilor” va trebui acum pusă în practică.

Concret, pentru cei între 16 şi 18 ani care suferă de o patologie ce riscă să dea forme grave de Covid, e suficientă autorizaţia scrisă a unui singur părinte. Pentru toţi ceilalţi adolescenţi între 12 şi 18 ani, prezenţa unui părinte este obligatorie la centru de vaccinare iar vaccinarea minorului necesită acordul scris al ambilor părinţi”. Un formular în acest sens este disponibil pe site-ul ministerului Sănătăţii. Dacă doar unul din părinţi a semnat autorizaţia, cel care însoţeşte copilul la vaccinare trebuie să dea o declaraţie pe onoare că are şi consimţământul celuilalt părinte.

Pe de altă parte, aşa cum insistase şi Comitetul consultativ naţional de etică, minorul trebuie să fie informat de către cel care-l înţeapă despre „incertitudinile legate de maladie, despre vaccin şi eficacitatea acestuia pe termen mediu şi lung, cât şi despre mijloacele complementare de prevenire a bolii. După această informare, vaccinarea este condiţionată de acordul oral, de consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză, al minorului”.

Autorităţile sanitare mizează pe implicarea adolescenţilor – 5% din populaţia vaccinabilă – pentru a atinge imunitatea colectivă. Rămâne de văzut câţi dintre tineri vor fi dispuşi să se vaccineze contra unei boli care, de cele mai multe ori, nu-i afectează decât foarte uşor. In fine, cei care vor să se vaccineze dar părinţii nu vor, nu au decât o soluţie: să aştepte până la majorat.

 
Adolescenţii francezi încep să fie vaccinaţi anti-Covid