Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, un nou șef în fruntea armatei și noi strategii la orizont

Generalul Thierry Burkhard, noul șef de stat major al Armatei Franceze

În Franţa, președintele Emmanuel Macron a numit un nou șef al armatei într-un moment cînd se anunţă la orizont schimbări de strategie, în special în zona Sahelului în lupta împotriva jihadismului.

Precedentul șef de stat major al armatei franceze, generalul François Lecointre, pleacă de fapt la cererea sa, se arată într-o depeșă a Agenţiei France Presse. Iar de pe data de 14 iulie, va fi înlocuit cu generalul Thierry Burkhard, despre care cotidianul Le Figaro arată că se bucură de o largă „unanimitate, de la bază pînă la vîrf”.

În Franţa armata nu se amestecă în politică, acest principiu este sacru. Iar militarii activi își permit rareori să emită comentarii în presă sau în public. În 2017, nemulţumit de unele reduceri bugetare, șeful de stat major de atunci, generalul Pierre de Villiers, a preferat să demisioneze pentru a-și exprima nemulţumirea...

În vîrstă de 58 de ani, noul șef al armatei generalul Burkhard, s-a remarcat „pe teren” în numeroase zone de conflict, de instabilitate și de tensiuni: în fosta Yugoslavie, în Irak, în Ciad, în Gabon, în Coasta de Fildeș, în Afganistan.  

Specialiștii spun că armata franceză, care se concentrează de zece ani în special pe lupta anti-teroristă, înţelege să se pregătească și în perspectiva unor conflicte „mai dure, de mare intensitate”.

Tehnic vorbind, Franţa ar urma să se doteze cu o nouă generaţie de blindate și de avioane, precum și în materie de artilerie. „Un nou ciclu conflictual va începe, mai violent” a declarat în urmă cu cîteva luni generalul Thierry Burkhard, cuvinte reluate de cotidianul Le Figaro.  

În perioada imediată noul șef de stat major al armatei se va ocupa de încheiera misiunii franceze Barkhane în regiunea Sahelului. Este intersant de constatat că francezii decid să se retragă din Sahel concomitent cu decizia americană se a se retrage din Afganistan. Există războaie pe care occidentalii au înţeles că nu le pot cîștiga cu mijloace militare clasice, mulţi specialiști afirmă acest lucru.

Franţa a fost prezentă timp de opt ani în Mali ca forţă în prima linie, cu 5100 de soldaţi. Acum dorește să transmită ștafeta unor forţe locale, urmînd să asigure doar partea de sprijin logistic și în materie de informaţii. Președintele Emmanuel Macron a anunţat că peste doi ani vor mai rămîne doar 2500 de solaţi francezi în Sahel, printre ei și trupe de comando destinate să-i urmărească pe șefii jihadiști. Statele Unite au anunţat în context că vor sprijini la rîndul lor, logistic, operaţiunile anti-jihadiste din regiune.