Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: după un an școlar agitat, elevii încep să dea un bac inedit

bac.jpg

Organizarea bacului 2021 în Franta este afectatà de epidemia de Covid-19.
Organizarea bacului 2021 în Franta este afectatà de epidemia de Covid-19.
Sursa imaginii: 
Frederick Florin/AFP

Sute de mii de liceeni francezi intră pe ultima linie dreaptă. Joi începe bacalaureatul cu tradiționala probă scrisă de filosofie. Elevii de a 12-a dau apoi, săptămâna viitoare, «Marele Oral», o probă inedită. Si elevii de a 11-a intră joi în sălile de examene pentru a da proba scrisă de franceză. Tinând cont de contextul sanitar, bacul de anul acesta și-a pierdut însă puțin din «savoarea» tradițională.

Bacul 2021 va fi o probă foarte specială pentru cei 715.000 de elevi de clasa a 12-a și cei 535.000 de a 11-a.

De doi ani de zile, elevii francezi din aceste clase s-au confruntat rând pe rând, mai întâi cu o contestată reformă a bacului, apoi cu criza sanitară și, în fine, cu schimbări și anulări de ultim moment, din cauza aceleași epidemii de coronavirus.

Reforma, dorită și impusă de Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al Educației, și promisă de președintele Emmanuel Macron, prevedea inițial ca o serie de examene, date de-a lungul primăverii de elevii de a 11-a și a 12-a, să conteze 60% din nota finală a bacalaureatului iar restul de 40 de procente să fie mediile obținute de-a lungul anului la diversele materii. In cele din urmă, multe din probe au fost anulate, elevii din ultima clasă urmând să fie confruntați doar cu două examene: cel, scris, de filosofie și «Marele Oral». In plus, notele obținute la aceste două examene nu vor conta decât 18% din nota finală a bacului, restul de 82 de procente urmând să fie reprezentate de notele obținute de elev în timpul anului. De asemenea, la propunerea lui Blanquer, la filosofie, se va păstra nota cea mai bună dintre cea obținută la proba scrisă de acum și media din timpul anului. Ca să le ușureze și mai mult viața elevilor – suntem cu un an înaintea prezidențialelor, remarcă criticii – elevii vor vea de ales să trateze la bac un subiect din 4 propuse și nu doar 3 cum era cazul în trecut.

In aceste condiții particulare – impuse de epidemia de coronavirus – foarte mulți elevi de a 12-a știu că au déjà bacul luat încă înainte să intre în sala de examene. Proba de filosofie – considerată «proba supremă» în Franța - a devenit pentru mulți o simplă formalitate. Poziție confortabilă pentru unii, demoralizantă pentru alții. Lucru care nu a ajutat deloc la încurajarea elevilor să tragă tare înainte de examene, ba dimpotrivă. Numai cei care vor să ia o notă mai mare decât cea din timpul anului, au învățat și repetat mai bine pe ultima sută de metri. Restul – adică marea majoritate - s-a culcat pe laurii primiți – cu bunăvoință – în timpul anului. «O decizie absurdă», «o mascaradă», «un simulacru de examen», denunță adversarii reformei care îi cer ministrului să revină, anul viitor, la vechea formulă de bacalaureat. Pe de altă parte, mulți dintre profesori se așteaptă ca numeroase copii de bac să fie corectate degeaba. «Vom avea de citit multe glume, poeme sau cântece iar mulți vor ieși din sală după o oră, timpul minim pe care trebuie să-l petreacă elevul în sala de examene» prezic unii profesori citați de Le Monde, ziar care publică o lungă anchetă pe tema «lipsei de entuziasm» a elevilor, dar și a profesorilor, înaintea acestei tradiționale – și, pe vremuri, mult-temute - probe de filosofie.

In aceste condiții, recordul de aproape 96% dintre elevi care au obținut bacul anul trecut – an în care fuseseră anulate toate probele – va fi cu siguranță egalat, dacă nu chiar depășit. Situația care va repune din nou în cauză valoarea acestei diplome.

 
Franța: după un an școlar agitat, elevii încep să dea un bac inedit