
Special Paris
ISS: Ieşire în spaţiu pentru Thomas Pesquet şi Shane Kimbrough pentru instalarea de panouri solare
thomas_pesquet_la_bordul_statiei_spatiale_internationale_mai_2021.

Cei doi astronauţi s-au mai aflat alături, în spaţiu, de două ori, în 2017, acroşaţi de Staţia Spaţială, la 400 de km deasupra Pământului.
De această dată, a fost prima ieşire în afara vehiculului spaţial, de când au ajuns pe el, la finele lui aprilie şi este una cât se poate de inedită în plan tehnic.
Cei doi astronauţi au început instalarea unui panou solar de ultimă generaţie – primul dintr-o serie de 6 panouri cu dimensiuni impresionante - a câte 3 m fiecare şi 350 de kg şi cu ajutorul cărora se doreşte creşterea capacităţii de producţie de energie pe ISS.
Duminică, aceeaşi echipă va relua operaţiunea pentru finalizarea instalării panoului. Misiunea nu a putut fi dusă la bun sfârsit astăzi. Misiunea astronauţilor este să le fixeze şi să le pună în funcţiune.
Sunt ani de muncă dusă de sute de oameni şi nu vrem să facem nicio eroare ori să distrugem un echipament care a costat 1 milion de dolari, spune astronautul francez, Thomas Pesquet.
Cei doi astronauţi au fiecare sarcini bine stabilite în cadrul acestei operaţiuni puse la punct de NASA.
Stefan Barensky este specialist în chestiunea ISS şi este de părere că este o operaţiune necesară pentru o bună funcţionare a Staţiei Spaţiale: "Primele elemente au fost instalate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale la începutul anilor 2000. Panourile solare se degradează mult mai uşor în spaţiu căci există mult mai multe radiaţii. Dar, este esenţial să avem aceste panouri căci avem nevoie de energie la bord – sunt realizate multe experimente iar apoi este nevoie de energie pentru a asigura funcţionarea tuturor astronauţilor dar şi a aparaturii. Consumul electric este enorm în interiorul Staţiei. Dacă am compara cu un consum aferent unui apartament, electricitatea utilizată de ISS este absolut ridicolă dar acolo , totul este calculat pentru a se consuma cât mai puţin cu putinţă. Acum, panourile trimise în spaţiu sunt mult mai mici decât cele existente dar vor produce mai multă energie. În prezent, ISS are mai bine de 20 de ani."
Acum, să nu uităm că Spaţia Spaţială Internaţională are dimensiunile unui teren de fotbal. Apoi, că cei doi astronauţi poartă un costum care le limitează câmpul vizual şi le diminuează dexteritatea mâinilor. Este ca şi când s-ar afla într-o cutie de conserve şi au la dispoziţie un mic rezervor cu apă pentru a bea, explică Hervé Stevenin, de la Agenţia Spaţială Europeană, cel care s-a ocupat de antrenamentele astronauţilor pentru aceste ieşiri în spaţiu. Un cablu îi leagă în permanenţă de Staţia Spaţială.