Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: vaccinare obligatorie pentru angajații din azilurile de bătrâni?

epahd.jpg

Vaccinare într-un azil de bàtrâni din Dijon, 30 decembrie 2020.
Vaccinare într-un azil de bàtrâni din Dijon, 30 decembrie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS - POOL

Olivier Véran, ministrul francez al Sănătății, a lansat un «apel solemn» personalului medico-sanitar din azilurile de bătrâni ca să se vaccineze anti-Covid. Din ultimele cifre reiese că mai puțin de 60% din personalul care lucrează în aceste structuri s-a vaccinat contra coronavirusului.

«Lansez un apel solemn personalului din azilurile de bătrâni ca să facă pasul, să se vaccineze. Nu e normal să fie mai puțin vaccinați decât restul populației» a spus Olivier Véran. Ministrul francez al Sănătății preciează că «60% dintre adulții francezi au primit déjà o primă injecție. Medicii și infirmierele care lucrează în aziluri nu au atins acest procent, o situație care nu se justifică» estimează Véran.

«Le cerem acestor salariați să se vaccineze până la sfârșitul verii. In cazul in care situația nu se ameliorează, ne vom pune întrebarea privind obligativitatea vaccinală pentru acest public special. In aziluri sunt persoanele cele mai fragile. Mi se pare deci indispensabil și etic să te vaccinezi când ești în contact cu persoane fragile» mai este de părere Olivier Véran, el însuși medic de profesie.

In cadrul interviului pe care l-a acordat canalului de televiziune BFM TV, oficialul francez a fost întrebat dacă va aplica același tratament și celor care lucrează în spitale. «Mai aștept să văd. Aș vrea însă, de comun acord, să facem progrese pe calea vaccinării celor care îngrijesc bolnavi» a mai afirmat Véran.

Reamintim că în Franța vaccinarea anti-Covid nu este obligatorie dar academia de medicină pledează în acest sens. Se estimează la circa 30% procentul celor care nu vor sau ezită să se vaccineze. Ori, pentru a atinge imunitatea de grup, oamenii de știință spun că e nevoie ca 90% din populația adultă sau 80 de procente din populația generală – inclusiv deci adolescenții – să fie vaccinată.

 
Franța: vaccinare obligatorie pentru angajații din azilurile de bătrâni?