Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa

capture_decran_2021-06-20_a_19.30.43.png

Sursa imaginii: 
AFP - THIERRY ZOCCOLAN

În Franţa a avut loc duminică 20 iunie primul tur al alegerilor regionale şi departamentale. Faţă de precedentele scrutinuri de acest tip se înregistrează un absenteism record. Între 66 şi 68 la sută din electorat nu s-a deplasat la urne.

Potrivit rezultatelor difuzate treptat, partidul de dreapta Republicanii domină în urma acestui prim tur de scrutin. Pe celelalte poziţii se situează stînga şi extrema dreaptă. Partidul prezidenţial, La République en marche, a înregistrat o severă înfrîngere în raport cu aşteptările sale, spera să obţină în jur de 15 la sută din voturi dar se situează la 10 sau 11 la sută. Observatorii politici afirmă că preşedintele Emmanuel Macron şi formaţiunea sa nu au nici o şansă să-şi amelioreze scorul nici în turul al doilea, şi că în prezent nu pot interveni pe post de arbritru în diversele alianţe electorale.

Extrema dreaptă conduce într-o singură regiune şi în general partidul doamnei Marine Le Pen a obţinut un scor mai mic decît cel anunţat de sondaje.  

În principiu 48 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne. Sunt aleşi pentru şase ani consilierii în 13 regiuni ale Franţei metropolitane şi în două regiuni de peste mări. Cotidianul Le Figaro vorbeşte de o veritabilă „degringoladă” în materie de participare la vot. Alte publicaţii recurg la sintagma „absenteism istoric”. De notat că aceste alegeri au fost amînate cu trei luni din cauza epidemiei.

Comentatorii încearcă să descifreze cauzele absenteismului. În general, alegerile regionale nu-i prea pasionează pe francezi, cum sunt cele prezidenţiale şi legislative. Mulţi francezi nici nu înţeleg prea bine miza acestor alegeri, altfel spus care sunt competenţele regiunilor, aceste competenţe fiind însă importante în multe domenii cum ar fi transporturile, finanţarea infrastructurilor, formarea profesională sau învăţămîntul.

În contextul actual, dat fiind că pandemia a dat înapoi, mulţi francezi au preferat să profite de vremea bună şi să plece în week-end decît să se deplaseze la birourile de vot.

Deseori specialiştii explică în Franţa că de absenteism profită formaţiunile extreme, altfel spus extrema dreaptă şi extrema stîngă care ar avea un electorat mai motivat. Teoria nu este însă validată sistematic. S-a vorbit însă mult, în contextul acestor alegeri regionale, de posibilitatea ca partidul condus de doamna Marine Le Pen, Rassemblement national, să se impună în unele regiuni, ceea ce pentru moment nu este cazul.

Mai există şi opinia că absenteismul ar fi o sancţiune dată preşedintelui Macron, un fel de avertisment înainte de alegerile prezidenţiale din mai anul viitor. Turul al doilea al acestor alegeri regionale şi departamentale va avea loc pe data de 27 iunie, cînd lucrurile se vor clarifica mai bine în ce priveşte posibile schimbări de raporturi de forţă la nivel regional.

Cea mai mare participare la vot a fost înregistrată în Corsica unde au fost aleşi 62 de consilieri teritoriali ai Adunării corsicane.