Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultraconservatorul Ebrahim Raïssi, noul preşedinte al Iranului

capture_decran_2021-06-21_a_14.27.59.png

Ebrahim Raïssi, noul preşedinte al Iranului
Ebrahim Raïssi, noul preşedinte al Iranului
Sursa imaginii: 
AFP - ATTA KENARE

Noul preşedinte al Iranului se numeşte Ebrahim Raïssi şi este un ultraconservator, colaborator apropiat al ghidului suprem Ali Khamenei. El figurează pe lista neagră americană, altfel spus figurează printre responsabilii iranieni sancţionaţi de Washington pentru grave încălcări ale drepturilor omului.

Deseori diverşi experţi au afirmat că în Iran, în ciuda unui regim islamic integrist, există totuşi o mică marjă de manevră pentru dezbateri, dovadă că precedentul preşedinte Hassan Rohani era considerat un reformator. Orice speranţă de evoluţie a societăţii iraniene în această direcţie este spulberată însă în prezent odată cu ocuparea postului de preşedinte de Ebrahim Raïssi. În spatele său se află aripa dură a regimului, mai precis ghidul suprem şi gardienii revoluţiei islamice doritori să impună „ordine şi disciplină” atît în aparatul de stat cît şi în societate.

Ebrahim Raïssi, în vîrstă de 60 de ani, s-a poziţionat, după cum arată presa franceză, ca un „binefăcător” al claselor defavorizate şi ca un campion al luptei împotriva corupţiei. Ales vinerea trecută, cu 62 la sută din voturi, după un singur tur de scrutin, Ebrahim Raïssi va prelua funcţia de preşedintele de la Hassan Rohani în luna august. El a fost candidat la prezidenţialele iraniene şi în 2017 cînd a pierdut în faţa lui Rohani. Noul preşedinte a fost procuror general al Teheranului între 1989 şi 1994, are în spatele său o carieră de trei decenii în domeniul judiciar, şi a fost şi procuror general al Iranului. Despre el se spune că ar putea deveni ghid suprem al Iranului după moartea lui Ali Khamenei în vîrstă astăzi de 82 de ani.

Despre noul preşedinte exilaţii iranieni afirmă că este responsabil de execuţiile masive de 1988, cînd regimul i-a vizat pe militanţii marxişti şi de stînga. Rămîne de văzut dacă acordul nuclear semnat în 2015 de Iran cu comunitatea internaţională va putea fi menţinut în noile condiţii. Ebrahim Raïssi a fost nuanţat în această privinţă, afirmînd că este partizanul menţinerii acordului, dar de pe poziţii de forţă. „Autoritatea în străinătate este o prelungire a autorităţii în interior. Cînd o conducere nu este capabilă să furnizeze destulă carne de pasăre populaţiei, nu este capabil nici să aplice un acord” a mai spus el, o aluzie la faptul că precedentul preşedinte, considerat reformator, nu a reuşit să amelioreze condiţiile de viaţă ale populaţiei. În ciuda absenteismului masiv, iranienii au votat totuşi pentru acest ultra-conservator în speranţa unei ameliorări a situaţiei lor economice grav afectată de sancţiunile americane.