Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Afganistan talibanii îşi prezintă programul politic: „un autentic regim islamist"

Lideri talibani, în frunte cu molahul  Abdul Ghani Baradar, la negocierile de la Doha, 18 martie 2021.

În Afganistan, talibanii au publicat duminică 20 iunie un lung comunicat în care îşi explică programul politic: crearea prin negocieri a unui „autentic regim islamist”. Negocierile lansate de Donald Trump cu talibanii sunt în impas iar la Kabul s-ar părea că suflă un vînt de panică.

Prin retragerea soldaţilor americani, pe data de 11 septembrie, preşedintele Joe Biden pune capăt celui mai lung război pe care l-a dus America. În acelaşi timp occidentalii se pregătesc să accepte cea mai mare înfrîngere militară în faţa unor forţe pe care le putem numi islamiste, integriste, fanatice, avînd un proiect de societate demn de momentele cele mai întunecate ale evulului mediu.

Deseori talibanilor, care s-au prezentat totuşi în mai multe rînduri la negocierile de la Doha, li s-a reproşat că nu au nici un program politic. După anunţul făcut pe data de 20 iunie programul lor a devenit însă extrem de clar. Ei cer retragerea tuturor forţelor străine din Afganistan şi mai cer ca afganii să adopte principiile islamului în virtutea tradiţiilor din societatea afgană.

Corespondenţii la faţa locului afirmă că în rîndurile guvernului afgan domneşte „debandada” iar în rîndurile populaţiei predomină pesimismul. După 40 de ani de război, odată cu retragerea occidentalilor, afganii cred că va urma haosul. Talibanii şi-au intensificat atacurilor împotriva forţelor străine şi se află în prezent la porţile mai multor capitale regionale. Iar faptul că ambasadele occidentale şi-au redus personalul, ca să nu mai vorbim că unele ţări îşi închid ambasadele, sunt de prost augur.

Propaganda talibanilor, arată corespondentul RFI-ului la Kabul, este şi ea foarte eficientă. Talibanii au inundat reţelele de socializare cu filme şi imagini în care vedem soldaţii guvernamentali predîndu-se talibanilor sau depunînd armele. Autenticitatea acestor postări este greu de stabilit, dar efectul în rîndurile populaţei pare să fie puternic.