Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apropiații jurnaliștilor RFI uciși în Mali: așteptam justiție, nu răzbunare

ghislaine.jpg

Claude Verlon si Ghislaine Dupont au fost ucisi în Mali în noiembrie 2013 de un grup de jihadisti.
Claude Verlon si Ghislaine Dupont au fost ucisi în Mali în noiembrie 2013 de un grup de jihadisti.

Intr-o scrisoare deschisă adresată ministrei franceze a armatelor, Florence Parly, Asociația prietenilor lui Ghislaine Dupont și Claude Verlon – cei doi jurnaliști de la RFI uciși în Mali în 2013 – regretă că unul dintre presupușii autori ai crimei a fost eliminat de militarii francezi zilele trecute. Acest asasinat «împiedică aflarea adevărului la un proces» deplâng semnatarii.

In introducerea textului adresat lui Florence Parly, semnatarii se declară «suprinși» de termeni utilizați de ministra franceză a armatelor. «Ați spus că neutralizarea unuia dintre asasonii lui Ghislaine Dupont și Claude Verlon pune capăt unei lungi așteptări. Dar noi așteptam justiția, nu răzbunarea. Așteptam adevărul de la un proces, nu eliminarea fizică a unuii cadru jihadist desemnat drept unul din principalii șefi operaționali ai răpirii și eliminării celor doi jurnaliști RFI, la Kidal, în Mali, pe 2 noiembrie 2013.»

In continuarea scrisorii lor, prietenii lui Ghislaine Dupont și Claude Verlon afirmă că «sperau demult interpelarea, extrădarea, inculparea și judecarea celui ucis. Eliminarea lui lasă în urmă un ocean de întrebări fără răspuns și o căutare a adevărului îndoliată.»

«Doamna Ministru, știm că moartea lui Baye Ag Bakabo este o ușurare pentru soldații francezi, malieni și ONU care combat în Mali. Ucigându-l pe acest individ, forțele speciale au salvat fără îndoială vieți omenești. Trebuie să înțelegeți însă doamna Ministru că noi nu suntem într-o logică de război. In timp ce Dvs. vă bucurați de moartea comanditarilor și executanților acelui dublu asasinat, noi deplâgem acest lucru.»

«Ne temem că nu vom cunoaște niciodată circumstanțele exacte ale morții alor noștri. Numai interogatorii ne-ar fi putut dezvălui care au fost ultimele lor gesturi, cuvinte și priviri. Aceste operațiuni zise «de neutralizare» ne privează de lucruri esențiale» scriu membri asociației.

In încheierea textului lor adresat ministrei armatelor franceze, semnatari scriu: «Oricât de mari ar fi durerea și resentimentele noastre, rămânem cetățeni francezi atașați statului de drept și respectării regulilor. Nu ne putem deci satisface cu o ucidere programată și executată.»

 
Apropiații jurnaliștilor RFI uciși în Mali: așteptam justiție, nu răzbunare