Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China şi Australia: plîngeri depuse la OMC pe fond de deteriorare a relaţiilor bilaterale

Sediul OMC de la Geneva

China anunţă deschiderea unei proceduri pe lângă Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva Australiei pe care o acuză de impunerea unor mari taxe vamale pentru instalaţiile eoliene chineze. Cu o săptămână în urmă Australia a deschis însă o procedură împotriva Chinei reproşând printre altele mari taxe la vinurile australiene.

Expresia „rien ne va plus”, utilizată în cazinouri la jocul de ruletă, se potriveşte acum în contextul acestui război comercial dintre China şi Australia. Pentru că nimic nu mai „merge” în relaţiile dintre cele două ţări. China a introdus taxe vamale ridicate pentru vinul australian. Australia taxează sever eolienele chineze. Ambele ţări se plâng la Organizaţia Mondială a Comerţului dar este greu de spus dacă arbitrajul acesteia se va putea face în condiţii acceptabile pentru ambele părţi, unul din motive fiind acela că în ultimii ani China a reuşit să „înfeudeze” oarecum OMC-ul.

În 2019 şi 2020 Australia a decretat taxe vamale şi pentru alte produse manufacturiere chineze, cum ar fi diferite piese care intră în compoziţia trenurilor. Tot Australia a cerut şi o anchetă internaţională legată de originea epidemiei de coronavirs.

Ca răspuns, China a taxat produsele agricole australiene precum şi cărbunele. Cele două ţări îşi dau lovituri sistematice. S-ar părea însă că tot australienii au mai mult de suferit, de exemplu producătorii de vin, întrucât China era principala piaţă pentru vinul australian.

Relaţiile dintre cele două ţări au devenit deci glaciare, în contextul unui război comercial şi mai complex, cel dintre China şi Statele Unite.

La sfârşitul lunii aprilie Australia a reziliat un contract de participare la proiectul chinez al noilor drumuri ale mătăsii. La începutul lunii mai China a anunţat suspendarea parţială a cooperării sale economice cu Australia. Relaţiile bilaterale dintre cele două ţări au început să se deterioreze în 2018, după ce Australia a exclus, în numele securităţii naţionale, grupul chinez Huawei din proiectele sale legate de reţeaua 5G.

Ceea ce se întâmplă la Hong Kong, unde toate drepturile democratice sunt acum eradicate de regimul preşedintelui Xi Jinping, precum şi presiunile exercitate de China continentală asupra Taiwanului, sunt alte motive de răcire a relaţiilor dintre China şi Australia. Nimeni nu poate prezice în acest moment ce forme ar putea lua în viitor acest conflict regional care face parte dintr-unul mai mare, mondial.