Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regionale Franța: președinții de dreapta și de stânga se mențin în posturi, extremiștii de dreapta își pierd pariul iar absenteismul este marele învingător

regionale.jpg

Operatiune de vot într-o sectie din Bretania, 27 iunie 2021.
Operatiune de vot într-o sectie din Bretania, 27 iunie 2021.
Sursa imaginii: 
David Vincent/AP

In Franța a avut loc duminică turul doi al alegerilor regionale. Ca și la primul tur de acum o săptămână, cifra cea mai marcantă a fost cea a absenteismului. Doi alegtători din trei (66%) nu au mers la vot. Un nou (trist) record pentru democrația franceză. In acest context, previziunile din ultimele zile s-au adeverit: președinții de regiuni care au candidat pentru un nou mandat – de dreapta sau de stânga – au învins iar Reuniunea națională – partid extremist de dreapta, fostul Front național – nu a cucerit nicio regiune.

Dreapta și în particular partidul Republican (LR) păstrează cele 7 regiuni pe care le controla déjà și confirmă că este primul partid din Franța. Stânga, adică socialiștii, se mențin în cele 5 regiuni pe care le prezidau până acum. Corsica rămâne ea sub controlul liderului naționalist Gilles Siméoni. In fine, Reuniunea națională (RN), fostul Front național, partid extremist de dreapta, nu-și câștigă pariul, adică nu reușește să se impună în nicio regiune a Franței, nici măcar în cea mediteraneană PACA (Provence-Alpes-Côtes-d’Azur) unde avea cele mai mari șanse de reușită. De asemenea, LREM (partidul președintelui Emmanuel Macron) nu se impune nici el în vreo regiune a țării.

In acest context, principalii responsabili de dreapta învingători la regionale – Xavier Bertrand, Laurent Wauquiez și Valérie Pécresse – se pot proiecta încrezători în perspectiva prezidențalelor de anul viitor. De partea ei, lidera extremistă Marine Le Pen, iese slăbită după acest scrutin la care mulți din alegătorii ei au preferat să rămână acasă decât să meargă la vot.