Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un vaccin indian neomologat ar putea determina un Bolsonarogate

presedintele_brazilian_este_observat_in_timp_ce_incearca_sa_isi_aranjeze_masca_sanitara_brazilia_22_martie_2021.

Presedintele brazilian este observat în timp ce încearca sa îsi aranjeze masca sanitara, Brazilia, 22 martie 2021.
Presedintele brazilian este observat în timp ce încearca sa îsi aranjeze masca sanitara, Brazilia, 22 martie 2021.
Image source: 
REUTERS - UESLEI MARCELINO

O factură suspectă trimisă guvernului brazilian de o societate din Singapore pentru plata unui vaccin indian ce nu a fost livrat niciodată – iată scenariul unui posibil Bolsonarogate. Factura se ridică la 45 de milioane de dolari – contravaloarea a 3 milioane de doze de vaccin produs de un laborator indian. Chitanţa a ajuns în luna martie pe biroul responsabilului cu importuri medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii din Brazilia care a refuzat să o achite, după cum a declarat în urmă cu două zile în faţa unei comisii parlamentare.

Comisia parlamentară a luat fiinţă la cererea Senatului care doreşte o anchetă privitoare la modul în care guvernul a gestionat criza sanitară. Pandemia a făcut peste 500.000 de decese în Brazilia.

Niciun vaccin nu a fost livrat iar în plus, societatea indiană nu a primit omologarea din partea autorităţilor sanitare.

Apoi, contractul – în valoare totală de 300 de milioane de dolari nu menţiona nicăieri numele firmei din Singapore care a trimis factura şi care pare a fi o societate fantomă.

Tranzacţia este cu atât mai surprinzătoare dacă ţinem cont că preşedintele de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro a mai respins oferte de vaccin mai ieftin şi mai eficace.

Potrivit unei publicaţii locale, compania din Singapore a propus iniţial vaccinul cu suma de 1,34 de dolari pentru o doză. Dar Brazilia ar fi acceptat să achite câte 15 dolari / doza.

Responsabilul din Ministerul Sănătăţii susţine că a devenit ţinta unei presiuni “atipice şi excesive” din partea şefilor săi pentru a aproba tranzacţia.

Guvernul a anulat până la urmă contractul după ce şi alte neclarităţi au fost făcute publice în acordul dintre Brazilia şi societatea indiană producătoare a vaccinului.

Lucrurile sunt cât se poate de alambicate. Responabilul din Ministerul Sănătăţii a decis să îşi anunţe fratele despre acest contract. Fratele este un deputat, partizan al lui Jair Bolsonaro iar cei doi s-au văzut, la finele lui martie, cu preşedintele, la reşedinţa sa.

Fraţii susţin în faţa comisiei parlamentare că preşedintele i-a asigurat că va transmite întregul dosar poliţiei federale.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat astfel că săptămâna aceasta comisia parlamentară ar putea cere procurorului general să deschidă o anchetă pentru “prevaricare” – abuz şi fraudă.

Opoziţia cere manifestaţii de stradă miercuri şi sâmbătă pentru destituirea şefului statului.

Ïn cadrul întâlnirii cu cei doi fraţi, preşedintele şi-ar fi exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte impactul politic în urma întregii afaceri şi a căutat rapid un eventual responsabil, invocând numele unui deputat care conduce coaliţia pro-Bolsonaro din Parlament - Ricardo Barros.

Chemat să ofere explicaţii în faţa Comisiei Parlamentare, responsabilul din ministerul Sănătăţii care a făcut publică întreaga poveste a venit cu o vestă antiglonţ şi a precizat, vizibil terorizat, că “este persecutat, că a pierdut deja totul şi că deja ştie ce i se va întâmpla”.

Acum, Ricardo Barros este fost ministru al Sănătăţii şi neagă orice reacredinţă şi îi acuză pe cei doi fraţi că au pornit o campanie de denigrare contra lui.

Un politolog de la Universitatea Rio se bucură de “această primă bombă” dezvăluită după două luni de anchetă. Acesta explică faptul că existau şi până acum dovezi care indicau neglijenţa guvernului dar nimic serios care să determine punerea sub acuzare a preşedintelui.

Afacerea ar putea să ajungă în penal chiar dacă analiştii estimează puţin probabil ca procurorul general, Augusto Aras, un aliat al lui Jair Bosonaro, să ceară deschiderea unei anchete la Curtea Supremă.

Dacă şeful statului, a cărui popularitate este într-o puternică scădere, îl va proteja pe Ricardo Barros, se va prăbuşi platforma anti-corupţie cu ajutorul căreia a reuşit să câştige alegerile în 2018.

Dacă îl abandonează, riscă să se rupă alianţa politică încheiată cu un important grup de partide conservatoare.  Alianţa i-a permis să oprească amploarea celor peste 100 de petiţii prin care i se cere demisia.

Un expert brazilian în drept public, Michael Mohallem, s-a gândit la următorul scenariu : «Barros ar putea face presiune asupra partidului său  renunţe la Bolsonaro, într-un moment în care acesta pierde din popularitate iar dinamica procedurii de destituire a luat amploare”.

Deja, pe reţelele de socializare, un slogan a devenit viral : «vaccinul indian neomologat Covaxin este atât de puternic încât îl va doborî pe Bolsonaro».