
Special Paris
Premieră în Orientul apropiat: ministrul israelian de externe vizitează Emiratele arabe unite
lapid.jpg

Relaţiile dintre Emiratele arabe unite şi Israel se normalizaseră în august-septembrie 2020, la iniţiativa şi sub imboldul administraţiei fostului preşedinte american Donald Trump. Cele două ţări instauraseră linii aeriene directe, numiseră ambasadori şi îşi multiplicaseră vizitele reciproce de delegaţii comerciale.
In luna martie, anul acesta, premierul israelian de atunci, Beniamin Netaniahu, în plină campanie electorală pentru legislative, urma să fie primul prim-ministru israelian care mergea în vizită oficială în Emirate. Deplasarea a fost însă anulată în ultima clipă, «din cauza unui diferend cu Iordania privind survolarea spaţiului ei aerian» declarase atunci partea israeliană. Alte surse spun că emiratezii au refuzat vizita tocmai pentru a nu-i da lui premierului argumente electorale. E adevărat că pentru Bibi, o vizită în Emirate în ajun de alegeri ar fi fost un atuu de seamă, dându-i imaginea celui care face pace între popoare.
Intre timp, Netaniahu nu şi-a câştigat un nou mandat, nu a mai este prim-ministru, în fruntea guvernului israelian fiind acum, de două săptămâni, Naftali Bennet. Inainte să-i ia locul de şef al guvernului, la mijlocul mandatului, aşa cum prevede acordul de coaliţie, ministrul de externe al Israelului, Yaïr Lapid, cel căruia i se datorează guvernul actual israelian, s-a deplasat aşadar el în premieră în Emirate unde a fost întâmpinat de omologul său emiratez şi de ministrul afacerilor economice. «Sunt nerăbdător să lucrez cu omologul meu pentru a ne întări relaţiile călduroase şi unice între statele noastre» declarase zilele trecute Yaïr Lapid.
Televiziunea israeliană «i24news» afirmă însă că în ciuda acestui ton pozitiv, relaţiile dintre Israel şi Emirate ar putea cunoaşte prima lor criză. Motivul? Un acord petrolier ! Mai exact, noua ministră a mediului din Israel vrea să anuleze acordul petrolier semnat de Israel cu Emiratele arabe unite – mai exact o clauză din acest acord, multă vreme rămasă secretă – care prevede că Abu Dhabi îşi poate exporta petrolul în restul lumii, via Israel. Dacă pe plan economic, afacerea este rentabilă pentru ambele părţi, ea nu este deloc agreată de ecologişti şi, cum spuneam, de ministra mediului. Cotidianul «Israel Hayom», apropiat fostului guvern Netaniahu, e însă de părere că «eventuala rupere a acestui acord petrolier ar putea provoca o criză diplomatică între cele două ţări şi ar putea repune în cauză stabilitatea «acordurilor lui Abraham» cum au fost botezate acordurile de normalizare semnate de Israel cu statele arabe. Pentru noul guvern de coaliţie de la Ierusalim, această vizită a lui Yaïr Lapid se vrea semnul că Israelul vrea să-şi normalizeze şi mai mult relaţiile cu lumea musulmană.
Reamintim în încheiere că palestinienii au denunţat de la bun început toate acordurile de normalizare semnate de mai multe ţări arabe cu Israelul – în afară de Emirate, pe listă mai este şi Bahreinul – estimând că e vorba de o «trădare». Rezolvarea conflictului israeliano-palestinian era până atunci considerată o condiţie sine qua non pentru orice normalizare. Iar Emiratele arabe, multă vreme aprigi susţinători ai cauzei palestiniene, refuzaseră orice legătură cu statul evreu. Vremurile s-au schimbat iar cele două părţi şi-au găsit şi alte interese în comun, în afară de cele comerciale. De exemplu, dosarul nuclear iranian, şi el foarte sus pe lista subiectelor ce vor fi abordate în cursul acestei vizite a şefului diplomaţiei israliene în Emirate. Israelul şi Emiratele, principalii aliaţi ai SUA în zonă, dezaprobă idea unui acord cu Teheranul.