Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia, din nou condamnată de CEDO după ce a revocat doi judecători fără motiv

pologne.jpg

Zbigniew Ziobro, ministrul polonez al justitiei, este la originea condamnàrii Poloniei de càtre CEDO.
Zbigniew Ziobro, ministrul polonez al justitiei, este la originea condamnàrii Poloniei de càtre CEDO.
Image source: 
Guvernul polonez

Curtea europeană a drepturilor omului a condamnat din nou Polonia într-o afacere de justiţie. In 2018, ministrul justiţiei revocase din post doi judecători, fără nicio explicaţie şi fără posibilitate de recurs.

Cei doi judecători, vice-preşedinţi ai tribunalului din Kielce – sud-estul ţării – fuseseră revocaţi din funcţii în ianuarie 2018 de ministrul polonez al justiţiei. Un personaj controversat, pe nume Zbigniew Ziobro, membru al unei mişcări politice aliate cu partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) al premierului Mateusz Morawiecki.

Când cei doi «sancţionaţi» au cerut explicaţii, ministerul le-a răspuns că nimic nu îl obligă pe ministru să comunice motivele deciziei sale. In plus, celor doi li s-a spus că nu au niciun recurs posibil. Ca să-şi justitifice atitudinea, ministerul se baza pe o lege din 2017 care îi permitea ministrului să ia astfel de decizii timp de şase luni.

Cum era de aşteptat, judecătorii Curţii europene a drepturilor omului au estimat că «se poate pune la îndoială compatibilitatea acestei legi cu exigenţele statului de drept». De asemenea, CEDO constată că legea în cauză «nu conţine nicio exigenţă fundamentală a echităţii procedurale» lucru care îi expune ce pe cei doi magistraţi la «o întrerupere arbitrară şi anticipată a funcţiilor lor».

In consecinţă, judecătorii europeni condamnă Polonia pentru «încălcarea dreptului de a avea un acces la tribunal» şi ordonă Varşoviei să plătească fiecăruia dintre cei doi judecători daţi afară câte 20.000 de euro «daune materiale şi morale», o sumă considerată mare ţinând cont de jurisprudenţa CEDO.

In fine, judecătorii europeni reamintesc Poloniei necesitatea de a instaura un «organ judiciar independent» care să controleze deciziile de revocare a magistraţilor pentru a evita «hotărâri arbitrare ale puterii executive».