Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Capacităţi intelectuale diminuate, greutatea în creştere: efectele catastrofale ale carantinelor asupra copiilor

enfant.jpg

Copil francez în timpul carantinei.
Copil francez în timpul carantinei.
Sursa imaginii: 
GUILLAUME SOUVANT / AFP

Un studiu realizat în Franţa asupra unui grup de 90 de tineri elevi scoate în evidenţă efectele negative pe care le-au avut carantinele succesive, impuse de autorităţi pentru a combate pandemia de Covid, asupra copiilor. Copii fără suflu dar mai corpolenţi şi cu capacităţi cognitive scăzute – iată principalele efecte evocate în studiul citat de ziarul Le Monde.

Studiul la care a avut acces ziarul Le Monde a urmărit între septembrie 2019 şi septembrie 2020 evoluţia sănătăţii unui grup de 90 de copii între 7 şi 8 ani, toţi originari din şcolile a două departamente franceze, Allier şi Puy-de-Dôme.

Printre altele, indicele de masă corporală – cel care reflectă corpulenţa - al respectivilor copii a crescut în medie cu 2-3 puncte. «Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Copii sportivi, fără probleme de sănăntate sau de greutate, au luat între 5 şi 10 kg pentru că au întrerupt orice practică sportivă» spune una dintre specialistele care a coordonat studiul.

Condiţia fizică a diminuat şi ea drastic. In cursul unuia dintre teste care consista într-un sprint tot mai rapid, mulţi copii gâfâiau încă din primii metri şi nu ajungeau la capăt în timpul cerut.

Capacităţile cognitive, intelectuale, s-au degradat şi ele semnificativ, au scăzut cu circa 40%, reiese dintr-un alt test citat de Le Monde. «Un an de carantine, într-un moment esenţial al plasticităţii neuronale, a fost catastrofal» spune Martine Duclos, şefa unui serviciu de medicină sportivă citată de ziarul francez.

O publicaţie care reaminteşte că încă din ianuarie, Agenţia naţională de securitate sanitară a alimentaţiei trăsese semnalul de alarmă afirmând că două treimi (66%) dintre adolescenţii între 11 şi 17 ani «prezintă un risc sanitar preocupant». Risc caracterizat prin depăşirea simultană a două praguri : mai mult de 2 ore în faţa unui ecran şi mai puţin de 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi.

Pe de altă parte, un alt raport publicat la începutul anului de Observatorul naţional al activităţii fizice şi al sedentarismului, ajungea la concluzia că aproape 60% dintre copii şi adolescenţi şi-au redus activitatea fizică în timpul primei carantine.

Cifre cu atât mai îngrijorătoare cu cât situaţia de dinainte de pandemie déjà nu era strălucită. In Franţa, aproape 90% dintre tinerii de 11-17 ani nu respectau ora zilnică de activitate fizică preconizată de Organizaţia mondială sănătăţii.

Autorităţile sanitare trag semnalul de alarmă amintind că în copilărie se constituie în mare parte capitalul de sănătate. Lipsa de activitate fizică şi sedentarismul favorizează pe termen mediu şi lung apariţia unor boli cronice tip diabet sau hipertensiune.

 
Capacităţi intelectuale diminuate, greutatea în creştere: efectele catastrofale ale carantinelor asupra copiilor