Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PCC: Cea mai mare societate secretă din lume împlineşte 100 de ani

cu_ocazia_a_100_de_ani_de_la_crearea_partidului_comunist_chinez_a_fost_lansat_turismul_rosu-_pentru_cei_care_doresc_sa_faca_o_incursiune_in_istoria_socialismului_chinez.jpg

Cu ocazia a 100 de ani de la crearea Partidului Comunist Chinez a fost lansat "turismul rosu" - pentru cei care doresc sa faca o incursiune în istoria socialismului chinez.
Cu ocazia a 100 de ani de la crearea Partidului Comunist Chinez a fost lansat "turismul rosu" - pentru cei care doresc sa faca o incursiune în istoria socialismului chinez.
Sursa imaginii: 
© RFI/Stéphane Lagarde

Revendică peste 90 de milioane de membri şi dirijează din umbră a doua putere mondială. Partidul Comunist Chinez va aniversa centenarul său pe 1 iulie iar opacitatea este cuvântul care îl caracterizează cel mai bine. PCC rămâne fidel rădăcinilor marxisto-leniniste, funcţionarea internă este cunoscută cu adevărat de foarte puţini oameni iar puterea este complet monopolizată tot de PCC. Cea mai mare societate secretă din lume, după cum o califică sinologul francez Jean-Pierre Cabestan, trăieşte în simbioză cu statul. Este dificil de spus unde se termină partidul şi începe statul. O serie de clădiri publice găzduiesc administraţia statului dar şi pe cea a partidului iar mulţi funcţionari sunt în acelaşi timp şi delegaţi permanenţi în PCC.

Potrivit datelor oficiale, Partidul Comunist Chinez nu a fost fondat pe 1 iulie 1921 ci pe 23 iulie, cu ocazia unui prim congres la care au participat 13 persoane, reunite în cel mai mare secret în Shanghai. Nesigur de data exactă, viitorul fondator al Republicii Populare Chineze, Mao Zedong decidea, 20 de ani mai târziu, ca aniversarea să aibă loc anual pe 1 iulie.

Partidul revendică în prezent 92 de milioane de membri dar cine sunt aceştia nimeni nu ştie.  Rar se ridică acest voal, aşa cum s-a întâmplat în 2018 când, presa oficială anunţa că celebrul miliardar chinez Jack Ma, este membru al PCC.

Organizaţia nu ocupă decât locul doi în rândul celor mai mari formaţiuni politice din lume, după BJP - partidul primului ministru indian Narendra Modi, care, ar număra 180 de milioane de membri.

Dacă tot am ajuns la calcule, trebuie spus că bugetul PCC nu este public.

Partidul are resurse proprii, provenite din cotizaţiile membrilor săi – undeva la 2% din veniturile lor. În 2016, o publicaţie oficială din China evoca cifra de 7 miliarde de yuani, adică 920 de milioane de euro, pentru totalul cotizaţiilor încasate pentru anul 2015. Împărţit la numărul de membri, cifra presupune o cotizaţie de aproximativ 10 euro de persoană, pe an.

Patrimoniul Partidului Comunist Chinez este la fel de obscur. Dar, partidul se află în fruntea unui imperiu financiar şi gestionează direct societăţi, hoteluri şi uzine, explică pentru France Presse expertul francez Jean-Pierre Cabestan.

Cât despre salariile liderilor de partid, obscuritatea este totală chiar dacă, în principiu, ei sunt funcţionari publici. Unii dispun de locuinţă şi de autoturism de serviciu precum şi multe alte beneficii care nu se regăsesc în datele oficiale.

La fel de sensibilă este şi chestiunea averilor responsabililor chinezi iar presa străină care invocă cifre riscă să fie sancţionată de regim. Un militant chinez anti-corupţie, Xu Zhiyong, care cerea o transparenţă în ceea ce priveşte patrimoniul liderilor, a fost condamnat în 2014 la 4 ani de închisoare.

Marile reuniuni publice, precum congresul cincinal, se încheie prin adoptarea unor decizii cu o unanimitate de voturi. 

Înainte însă, are loc reuniunea Comitetului Central – din care fac parte 200 de persoane şi a Biroului Politic – alcătuit din 25 de membri. Ele au loc cu uşile închise iar dezbaterile, dacă au loc, nu sunt făcute publice dar nici rezultatele unor eventuale voturi.

Disimularea unor tensiuni interne permite Partidului Comunist Chinez să prezinte un chip de oţel în faţa propriilor opozanţi ori a Chinei, explică Jean-Pierre Cabestan.

Specialiştii în istoria Chinei cred că undeva între 40 şi 70 de milioane de persoane au murit din cauza politicii duse de PCC din 1949 încoace.