Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Testele Covid devin contra cost pentru turiştii străini care merg în Franţa

covid-tests-payant.jpg

Testele de depistare Covid vor deveni contra cost pentru turistii stràini care vin în Franta începând cu 7 iulie.
Testele de depistare Covid vor deveni contra cost pentru turistii stràini care vin în Franta începând cu 7 iulie.
Sursa imaginii: 
Pascal Pochard-Casabianca, AFP

Incepând cu data de 7 iulie, testele Covid vor deveni contra cost pentru turiştii străini care vin în Franţa. Astfel, un test PCR va fi facturat 49 de euro iar un test rapid (sau antigen) 29 de euro. Actualemente, Franţa este una din puţinile ţări din lume în care testele Covid sunt gratuite pentru toate lumea, deci şi pentru străini. O strategie ce costă însă tot mai mult.

„E o chestiune de reciprocitate. Testele se plătesc în mai toate ţările în care voiajează francezii” a explicat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, pentru a justitifica decizia de a-i pune pe străinii care vin în Franţa să-şi plătească testele Covid.

Actualmente, şi asta de la începutul pandemiei de coronavirus, în Franţa oricine – deci şi străinii – se poate testa gratis, în plus ori de câte ori vrea. Această politică are însă un cost – 120 de milioane de euro pe săptămână sau aproape o jumătate de miliard pe lună, au calculat specialiştii. In restul ţărilor europene, costul testelor variază de la câteva zeci de euro la 300 de euro în Suedia.

Evident, turiştii străini care vin în Franţa au nevoie şi de paşaportul sanitar european. Pentru ei, testarea nu se pune decât la plecare, la întoarcerea acasă unde li se va cere rezultatul testului.

„Gratuitatea testelor zise „de confort”, inclusiv pentru francezi, se va pune şi ea la toamnă” a mai precizat Attal. Pentru moment însă, executivul francez preferă să insiste mai departe pe campania de vaccinare. O campanie care, ca şi în alte ţări, a încetinit în ultimele zile şi va continua probabil pe aceeaşi curbă descendentă toată vara.