Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cursă spre spaţiu între doi miliardari, Richard Branson şi Jeff Bezos

branson.jpg

Britanicul Richard Branson a spus cà va fi primul miliardar care va zbura în spatiu.
Britanicul Richard Branson a spus cà va fi primul miliardar care va zbura în spatiu.
Sursa imaginii: 
GETTY/AFP/File

Cursa spaţială a luat o nouă cotitură în rândul miliardarilor. Britanicul Richard Branson a anunţat că va pleca în spaţiu pe 11 iulie la bordul vasului societăţii sale Virgin Galactic. 10 zile mai târziu, pe 20 iulie, este programat să leviteze în spaţiu rivalul său american Jeff Bezos, patronul lui Amazon şi fabricant al rachetei Blue Origin. Competiţia între cei doi se anunţă aprigă. Si să nu uităm că un al treilea pasionat şi ambiţios miliardar este şi el pe linia de plecare, Elon Musk.

Cursa spre spaţiu este precedată de un război al comunicatelor. Atât britanicul Richard Branson cât şi americanul Jeff Bezos s-au lansat mai de mult în turismul spaţial, în organizarea de zboruri suborbitale scurte dar extrem de rentabile.

La începutul lui iunie, patronul Amazon anunţase că va face parte, pe 20 iulie, din echipajul primului zbor al rachetei New Shepard, dezvoltată de firma sa Blue Origin. O lună mai târziu, ieri, pe întâi iulie, britanicul Richard Branson i-a tăiat craca de sub picioarele rivalului său american Jeff Bezos, anunţând că pe 11 iulie se va urca alături de alţi 3 membri ai echipajului la bordul vasului VSS Unity fabricat de firma sa Virgin Galactic. Calendarul zborului depinde însă de condiţiile meteo şi de o serie de verificări tehnice, a precizat firma britanicului într-un comunicat.

Rachetele puse la punct de Virgin Galactic şi Blue Origin sunt foarte diferite dar rezultatul pentru pasagerii care vor lua loc la bordul lor este acelaşi: câteva minute de imponderabilitate.

In cazul lui Virgin Galactic, un avion va decola având agăţat de el o rachetă care îşi va lua zborul la o anumită altitudine pentru a atinge altitudinea de 80 de km după care, drumul de întoarcere se va face prin simplă planare. Precizăm că 80 km este fixată de americani drept frontiera de la care începe spaţiul.

La Blue Origin, sistemul este unul mai clasic, o rachetă care va decola la verticală iar la 75 km altitudine o capsulă se va desprinde continuându-şi traiectoria pentru a depăşi suta de kilometri altitudine, botezată linia lui Karman şi care este considerată, de convenţia internaţională drept debutul spaţiului. La aceea altitudine pasagerii îşi vor putea detaşa centurile pentru a pluti privind în acelaşi timp curbura Pământului. Va urma apoi cădeera liberă spre Terra şi frânarea, obţinută graţie a trei uriaşe paraşute şi a unor rachete cu propulsia inversată înainte de a ateriza undeva într-o zonă deşertică din Texas. In total, voiajul va dura circa 11 minute.

Bătălia între cei doi miliardari pasionaţi de spaţiu este însoţită de un război al comunicatelor. Astfel, Jeff Bezos a anunţat că pasagera sa „de onoare” pentru zborul din 20 iulie va fi o doamnă de 82 de ani. Astfel, ea va deveni cea vârstnică persoană care a voiajat în spaţiu.

In fine, să mai amintim că pe lângă Branson şi Bezos, un al treilea miliardar, Elon Musk, patronul Tesla dar şi fondatorul firmei Space X are ambiţii şi mai mari: să trimită prima misiune umană spre Marte.

 
Cursă spre spaţiu între doi miliardari, Richard Branson şi Jeff Bezos