Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primăria Paris cumpără Bataclan, sala de concerte vizată de atentatele din 13 noiembrie 2015

imagine_surprinsa_in_timpul_comemorarilor_din_2018_a_celor_90_de_oameni_ucisi_in_sala_de_concerte_de_la_bataclan_paris.

Imagine surprinsa în timpul comemorarilor din 2018 a celor 90 de oameni ucisi în sala de concerte de la Bataclan, Paris.
Imagine surprinsa în timpul comemorarilor din 2018 a celor 90 de oameni ucisi în sala de concerte de la Bataclan, Paris.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes
Celebra sală nu şi-a mai găsit vocaţia în ultimii ani iar reprezentanţii oraşului Paris doreau ca aceast loc să trăiască în continuare astfel că au achitat pentru el 1,4 milioane de euro. Nu a fost cumpărată clădirea, chiar dacă este monument istoric, încă din 1991 ci a fost achiziţionat fondul de comerţ. 90 de persoane au murit în atacul produs la Bataclan. În seara zilei de 13 noiembrie 2015, terorişti au deschis focul asupra spectatorilor care asistau aici la un concert.

Sting a fost primul artist care a cântat la Bataclan, după tragicul atentat în care au murit 90 de oameni. 

Practic, sala a fost redeschisă la un an de la atentate, pe 12 noiembrie 2016 iar Sting spune că a dorit să aducă un omagiu celor care au pierit aici dar şi celor care au supravieţuit, în faţa cărora cânta, de altfel, în acea seară. 

Mulţi artişti nu au acceptat să cânte aici după atacul de la Bataclan dar, Sting, declara ulterior că, într-un fel sau altul trebuiau exorcizate fantomele de la Bataclan pentru că acest loc reprezintă nu doar un loc de bucurie dar şi de doliu. Pentru el, acest concert a fost unul dintre cele mai puternice momente trăite în cariera sa, după cum a recunoscut. 

 

El a cântat în acea seară piesa Fragile, scrisă în anii 1980, inspirată dintr-o altă dramă umană.

Piesa a fost cântată de Sting şi în memoria celor care au murit în atentatele din 11 septembrie 2001, apoi pentru cele de la Bataclan iar ulterior, în 1 octombrie 2020, în concertul Uniţi pentru Liban, după explozia din portul Beirut de pe 4 august 2020, soldat cu importante pagube materiale şi umane.  

Pentru Bataclan, municipalitatea pariziană vrea să îi păstreze identitatea rock dar şi să o folosească pentru promovarea de noi talente. După atentate, puţine evenimente au mai avut loc aici. 

 

Sala Bataclan a fost inaugurată în 1865 iar de atunci au cântat pe scena ei, printre alţii, The Velvet Underground, Genesis, The New York Dolls, Talking Heads , Iron Maiden, Motörhead, The Cure şi mulţi alţii. 

David Guetta a început să închirieze Bataclan pentru a mixa noaptea, transformând-o astfel în discotecă. În anii 1990-2000, au cântat la Bataclan  Nine Inch Nails, Marilyn Manson, Courtney Love, Jeff Buckley, PJ Harvey, Prince şi Metallica. 

 

În iunie 2018, Banksy a pictat pe una din porţile folosite pentru ieşirea de urgenţă a Bataclanului, o frescă ce reprezintă o femeie în doliu, ca omagiu adus celor care şi-au pierdut viaţa aici. 

Opera a dispărut însă în 2019 iar apoi regăsită în Italia în iunie 2020. Poliţistul francez care s-a deplasat în Italia pentru a identifica opera s-a aflat şi la Bataclan în momentul atentatelor teroriste, după cum povesteşte un coleg de-al său: „Trăim o mare emoție. Spre exemplu colegul cu care am lucrat ieri a intervenit și în timpul atentatului la Bataclan și a vazut sala așa cum era, plină de corpuri. Pentru el, este foarte important că am găsit această operă de artă. Pentru că poartă cu sine o puternică valoare simbolică și emoțională. Suntem foarte bucuroși”.

 

Preşedintele Asociaţiei victimelor de la Bataclan - Life for Paris susţine că doreşte ca sala să rămână un loc de cultură şi s-a bucurat că o structură publică a preluat această sală . Pentru el şi pentru supravieţuitori,  «e important să fie păstrată memoria acestui loc».