Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avignon 2021 – un mare festival și un mare test sanitar și de disciplină civică în context de Covid

Luni 5 iulie a început Festivalul de la Avignon ajuns la a 75-a ediţie. Ediţia de anul trecut a fost anulată din cauza pandemiei, dar în această lună iulie, timp de trei săptămîni, cel mai important festival de teatru din lume se va desfășura aproape normal în orașul Papilor. Ministerul francez al culturii a anunţat totodată cine va fi viitorul director al festivalului: regizorul portughez Tiago Rodrigues.

Festivalul începe într-un context în care se multiplică semnalele de alarmă legate de o posibilă nouă explozie de contaminări în cursul acestei veri. Ministrul francez al sănătăţii, Olivier Véran, îi avertizează pe francezi că noul virus mutant Delta ar putea să le strice vacanţele. Franţa ar putea fi confruntată cu un posibil nou val de contaminări la sfîrșitul lunii iulie, a spus ministrul francez al sănătăţii.

Festivalul de la Avignon va fi deci anul acesta nu numai o mare manifestare artistică ci și un test sanitar și de disciplină. Vom vedea de fapt dacă într-un oraș unde se vor afla timp de trei săptămîni zeci de mii de oameni regulile sanitare vor putea fi eficiente. Practic, teatrele vor primi publicul ca în timp normal, nivelul de ocupare a locurilor va fi de sută la sută. Doar în curtea de onoare a Palatului papal, unde de obicei sunt primţi două mii de spectatori pe seară, anul acesta capacitatea este redusă la doar o mie. Iar intrarea se va face cu un ritual strict și va începe cu o oră înainte de sunetul gongului.

Un pașaport sanitar va trebui prezentat în mod obligatoriu de spectatorii doritori să pătrundă în acest loc sacru pentru teatru. Mai precis, ei vor trebui să demonstreze fie că sunt vaccinaţi, fie că au efectuat un test în ultimele 48 de ore și că acesta este negativ. Această exigenţă nu este valabilă și pentru celelalte spaţii teatrale.

În orașul Avignon circulaţia pe stăzile cele mai înguste din centru se va face în sens unic, iar masca sanitară va fi obligatorie în exterior între ora 12 și ora 2 noaptea. Diverse centre de testare au fost instalate în jurul orașului și în oraș, iar la intrarea în teatre spectatorii se vor putea spăla pe mîini sau dezinfecta cu gel.

Într-un interviu acordat postului nostru Radio France Internationale, directorul festivalului, Olivier Py, arată că tot acest sistem a fost gîndit și pus în practică printr-o colaboare strînsă cu autorităţile locale:

„Da, a fost o adevărată luptă, dar nu am dus-o singur, au cooperat prefectura și primăria orașului Avignon, avem un festival aproape normal, tot ce am organizat se află sub semnul lui aproape normal, va trebui totuși ca lumea să poarte mască, la intrarea în Curtea de onoare va trebui arătat un pașaport sanitar, dar, în cele din urmă, putem să oferim publicului spectacole cu săli funcţionînd la capacitate maximă. Iar anul acesta zilnic avem un mare număr de spectatori, 20 000.”

Precizez că toate aceste reguli sanitare sunt valabile și pentru secţiunea neoficială, OFF, a festivalului, care se deschide miercuri 7 iulie.

În secţiunea IN, oficială, sunt programate în jur de 40 de spectacole, precum și numeroase alte evenimente.

Să reţinem și numele celui care va prelua în septembrie anul viitor direcţia festivalului pentru patru ani: Tiago Rodrigues. El are 44 de ani, conduce în prezent un teatru naţional la Lisabona care este echivalentul Comediei franceze și semnează anul acesta spectacolul prezentat în deschidere în Curtea de Onoare a Palatului papal, „Livada de vișini” de Cehov.

Numirea sa ca director reprezintă „o premieră absolută” întrucît niciodată în istoria festivalului de la Avignon acesta nu a fost condus de un străin. Tiago Rodrigues este poliglot, pe lîngă limba sa maternă, portugheza, el mai vorbește franceza, engleza și spaniola.