Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: ministrul Justiţiei în faţa unei... inculpări

eric.jpg

Ministrul francez al Justiţiei, Eric Dupond-Moretti
Ministrul francez al Justiţiei, Eric Dupond-Moretti
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin / AFP

În Franţa, ministrul justiţiei Eric Dupond-Moretti este convocat pe data de 16 iulie pentru a fi inculpat de Curtea de justiţie a Republicii Franceze. El se află în centrul unei anchete și s-ar putea să i se reproșeze un posibil conflict de interese între funcţia sa ministerială și activităţile sale de fost avocat.

În Franţa doar Curtea de justiţie îi poate inculpa și eventual judeca pe membrii guvernului pentru delicte comise în cursul exercitării funcţiei lor. Înainte de a deveni ministru al Justiţiei, Eric Dupond-Moretti a fost unul dintre avocaţii cu cea mai mare rezonanţă mediatică din Franţa. El era invitat foarte des pe platourile de televiziune iar în 2019 a putut fi văzut chiar și pe scena unui teatru, ca actor...

Despre el se spună că este unul dintre marii specialiști ai dreptului penal, iar luările sale de poziţie au stîrnit nu de puţine ori polemici. Pe scurt, acest om avînd o autoritate naturală foarte puternică, dublată de un mare talent oratoric, nu era chiar pe placul tuturor.

Ancheta care îl vizează a fost deschisă în luna ianuarie a acestui an după ce trei sindicate de magistraţi au depus o plîngere. Eric Dupond-Moretti este acuzat că ar fi profitat de funcţia sa de ministru al Justiţiei pentru a interveni în cîteva dosare de care se ocupase anterior ca avocat. De partea sa, ministrul denunţă manevrele acestor sindicate care ar fi decise să obţină numirea unui nou responsabil la Justiţie.

Cu siguranţă că multe jocuri de culise se află în spatele acestei afaceri transformată într-un veritabil foileton. Fapt foarte rar în cazul unui ministru al Justiţiei, săptămîna trecută a avut loc o percheziţie, timp de 15 ore, la sediul ministerului condus de Eric Dupond-Moretti.

În vîrstă de 60 de ani, actualul ministru și-a forjat, pe vremea cînd era avocat, un statut de specialist în achitări, el a cîștigat 140 de procese și i se spunea de altfel achitatorul.

Agenţia France Presse reia o declaraţie a ministrului în care el precizează că atitudinea sa în contextul inculpării este „extrem de senină”.