Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezbatere în Franţa: trebuie ca vaccinarea să fie obligatorie?

oronavirus-france-vaccines.jpg

Image source: 
REUTERS - POOL

În Franţa executivul se consultă intens cu partenerii sociali pentru a decide dacă trebuie sau nu intrusă obligativitatea în materie de vaccinare. Consultarea are lor într-un context în care tulpina Delta ameninţă la orizont. Se pune în special problema vaccinării în mod obligatoriu a personalului din sectorul merdical și din învăţămînt.

Un al patrulea val de contaminări în Franţa, la sfîrșitul lunii iulie și începutul lunii august, este un scenariu posibil dar nu o fatalitate. Este ceea ce afirmă purtătorul de cuvîn al guvernului francez, Gabriel Attal. Si alte avertismente de acest gen sunt de natură să mai atenueze euforia cu care francezii și-au dat măștile jos și au invadat terasele, precum și frenezia plecărilor în vacanţă. Pentru că tulpina Delta stă la pînă. Numărul de contaminaţi cu această tulpină se dublează săptămînal. Din totalul contaminărilor 30 la sută sunt cu tulpina Delta, ea este mai agresivă decît ceilalţi mutanţi și s-ar putea să devină majoritară în următoarele săptămîni, mai spun autorităţile de resort.

Care ar fi soluţia pentru prevenirea acestui al patrulea val? Accelerarea vaccinărilor și obligativitatea în materie de vaccinare, spun unele voci avizate. Dacă se va lua o decizie în acest sens atunci ea va avea forma unei legi care ar urma să fie aprobată în Parlament la sfîrșit de iulie.

Autorităţile franceze sunt atente la ceea ce se întîmplă în alte ţări, de exemplu în Israel care a fost campion în materie de vaccinări dar unde numărul de contaminări este din nou în creștere. Puţine ţări au decretat însă vaccinarea obligatorie. Este cazul în Tadjikistan și în micul stat papal, Vatican.

În Italia, după cum arată Agenţia France Presse, a fost decretată o lege pe 25 mai prin care toţi medicii și personalul din domeniul sănătăţii trebuie să se vaccineze. În caz contrar ei își pierd dreptul de a-și exersa meseriile implicînd un contact uman. 300 de cadre medicale italiene au atacat statul în justiţie în urma decretării acestei legi și o primă audienţă în faţa instanţelor judecătorești va avea loc pe 14 iulie.

Este greu de reconciliat de fapt imperativul securităţii sanitare cu cel al respectării libertăţilor individuale.

În Marea Britanie guvernul a anunţat pe 16 iunie obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de salariaţi: cei lucrînd în căminele de bătrîni, de exemplu. Măsura trebuie încă aprobată de Parlament.

În Rusia, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie vaccinarea obligatorie a personalului din sectorul serviciilor. Si alte orașe din Rusia au urmat exemplul Moscovei, ceea ce se bate cap în cap cu o declaraţie făcută de președintele Vladimir Putin care se opune obligativităţii în materie de vaccinnare la nivel naţional.

După toate probabilităţile și Franţa va adopta o măsură de vaccinare obligatorie a unor anumite categorii profesionale. Cadrele din domeniul sănătăţii, de exemplu, sunt vaccinate în proporţie de numai 57 la sută…

Duminica trecută, în publicaţia Le Journal du Dimanche, 96 de medici și de specialiști au semnat o tribună cerînd guvernului să ia măsuri pentru vaccinarea în mod obligatoriu a tuturor salariaţilor din spitale și din căminele de bătrîni.

„Vaccinul este o șansă, nu o formă de penalizare” a declarat cu prudenţă ministrul sănătăţii Olivier Véran.

Dezbaterea este deci foarte largă. În principiu, dacă toată lumea ar fi vaccinată, șansele de revenire durabilă la normal s-ar apropia de sută la sută. Dar pot fi impuse astfel de obligaţii într-un stat de drept? Dezbaterea devine politică și filozofică. Nu riscăm să producem dictaturi sanitare prin decretarea obligativităţii în materie de vaccinuri? Soluţia constă în dialog și în pedagogie, spun alţi specialiști care se tem că obligativitatea ar deveni contraproductivă. Discuţia în Franţa în această privinţă se duce și pe teren juridic și pe cel al statului de drept. În același timp unele informaţii sunt neliniștitoare, cum este cea publicată de cotidianul Le Figaro pe data de 5 iunie. Marea Britanie a anunţat recent că dintr-un număr de 117 de oameni morţi din cauza tulpinei Delta, 50 erau de fapt vaccinaţi. Un lucru este sigur, umanitatea nu a ieșit încă din coșmarul epidemiei de coronavirus și al multiplicării mutanţilor săi.