Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: Donald Trump dă în judecată Facebook, Twitter, Google şi pe şefii lor

facebook_si_twitter_au_sistat_conturile_de_socializare_ale_lui_donald_trump_dupa_comentariile_sale_incendiare_care_au_precedat_atacul_din_us_capitol_in_luna_ianuarie_2021_cand_inca_era_presedinte_al_statelor_unite.

Facebook si Twitter au sistat conturile de socializare ale lui Donald Trump dupa comentariile sale incendiare care au precedat atacul din US Capitol, în luna ianuarie 2021, când înca era presedinte al Statelor Unite.
Facebook si Twitter au sistat conturile de socializare ale lui Donald Trump dupa comentariile sale incendiare care au precedat atacul din US Capitol, în luna ianuarie 2021, când înca era presedinte al Statelor Unite.
Sursa imaginii: 
MANDEL NGAN AFP/File

Fostul preşedinte al Statelor Unite protestează astfel după ce a fost «scos», temporar ori definitiv – rămâne de văzut, de pe  aceste reţele de socializare. Au trecut 6 luni de când Donald Trump are conturile de socializare suspendate. Acum, susţine că este victima unei “cenzuri ilegale”.

Se întâmpla pe 7 ianuarie 2021 – într-un moment în care Donald Trump se afla încă la şefia Casei Albe.  Facebook i-a blocat contul, temporar iar în iunie, deci când nu mai era preşedinte, Facebook a decis suspendarea contului său pe o perioadă de 2 ani.

Reţeaua Twitter i-a impus de asemenea o interdicţie, tot urmare a incidentelor de la Capitoliu, survenite în timpul ceremoniei de validare a victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale. 5 persoane au murit în acel atac. 

Înainte să primească aceste interdicţii, Donald Trump era urmărit de aproape 90 de milioane de persoane pe Twitter, avea 35 de milioane de abonaţi pe Facebook şi 24 milioane pe Instagram.

Fostul preşedinte american anunţă miercuri că a depus în Florida o plângere contra acestor giganţi ai internetului precum şi patronilor Mark Zuckerberg, Jack Dorsey şi Sundar Pichai. Aceştia sunt acuzaţi de cenzură ilegală şi anticonstituţională pentru că l-au scos de pe platformele lor.

Cât a fost preşedinte, Donald Trump a susţinut ideea că reţelele sociale lucrează pentru a reduce la tăcere discursul conservatorilor. La rândul lor democraţii, acuză că reţelele sunt responsabile de propagarea unui discurs populist şi a urii.

Facebook decisese în ianuarie să apeleze la Consiliul de Supraveghere pentru a decide dacă ar trebui să îi redea accesul lui Donald Trump la contul său. Instanţa i-a recomandat să ia o decizie proprie vizavi de o sistare definitivă ori una temporară a contului.

Astfel, Facebook a optat pentru o suspendare pe o durată de doi ani dar care ar putea să fie prelungită dacă experţii consideră că revenirea în reţea a fostului preşedinte ar putea însemna un pericol. Donald Trump a denunţat imediat “insulta adusă celor 75 de milioane de americani care l-au ales”.

În plus, Donald Trump susţine că YouTube & Google au şters mai multe video-uri – printre care şi unele în care ridica unele semene de întrebare vizavi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.