Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Washington: Florence Parly, ministrul francez al Armatelor se întâlneşte cu omologul american

ministrul_francez_al_armatelor_florence_parly_aici_in_octobre_2018.

Ministrul francez al Armatelor, Florence Parly, aici în octobre 2018.
Ministrul francez al Armatelor, Florence Parly, aici în octobre 2018.
Sursa imaginii: 
Lionel BONAVENTURE / AFP

Responsabilul francez al Armatelor se află vineri la Washington pentru a se întâlni cu omologul american, Lloyd Austin. Este o primă întâlnire de când la şefia Casei Albe se află preşedintele Joe Biden. Discuţii transatlantice au mai avut loc, cu ocazia summitului NATO, din iunie, ce a avut loc la Bruxelles – când a fost confirmată « reîntoarcerea Americii » în rândul aliaţilor europeni, după cum s-a exprimat preşedintele Joe Biden. Printre subiectele ce vor fi discutate, se numără situaţia din Sahel dar şi cea din Afganistan – unde cele două ţări luptă împreună împotriva jihadiştilor.

După 8 ani de prezenţă neîntreruptă în regiunea Sahel, Franţa vrea să schimbe macazul.

Franţa are aici, în prima linie, 5.100 de soldaţi iar odată cu retragerea americană din Afganistan, Franţa a anunţat şi ea că doreşte să rămână în Sahel doar pentru a sprijini forţele locale, pentru un sprijin logistic şi informaţional. 

Dorinţa președintelui Emmanuel Macron este diminuarea la jumătate, în următorii doi ani, a numărului de soldaţi prezenţi în regiunea Sahel.

Statele Unite, prin vocea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, au anunţat în context că vor sprijini la rîndul lor, logistic, operaţiunile anti-jihadiste din regiune. Este un ajutor crucial, după cum s-a exprimat recent ministrul Florence Parly.

În acelaşi timp, în videoconferinţă din Paris, preşedintele Emmanuel Macron va participa la un summit G5 Sahel, organism ce reuneşte statele ce luptă împotriva terorismului în această regiune: Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger şi Ciad.

Reuniunea îi va da ocazia liderului francez de a-şi clarifica intenţiile, în condiţiile în care a anunţat că vrea să îşi diminueaze prezenţa în această zonă din Africa.

Există încă multe necunoscute iar liderul de la Palatul Elysée este aşteptat să ofere explicaţii – care este planul exact de diminuare a prezenţei militare franceze în regiunea Sahel.

Între timp, în Ciad şi Mali ar trebui să aibă loc schimbări politice iar jihadiştii rămân omniprezenţi. În teritoriu, grupări jihadiste îşi lasă amprenta pe vaste teritorii abandonate de administraţiile locale. Săptămânal, provoacă pierderi armatelor locale dar şi civililor.

În iunie, preşedintele Emmanuel Macron anunţa închiderea de baze militare şi o comasare a luptei antijihadiste în jurul unei alianţe internaţionale formată din europeni. Dar, ce înseamnă practic toate aceste mutaţii, se va discuta în cadrul G5.

În principiu, va fi menţinut un comando de elită francez care va ţine sub lupă liderii jihadişti.

Ïn urmă cu câteva zile, ministrul Florence Parly explica că toate aceste transformări nu înseamnă plecarea din Sahel ci o diminuare a operaţiunilor de contra-terorism.

Terorismul de inspiraţie islamistă îşi continuă expansiunea, înrădăcinarea locală şi răspândirea globală, preciza în iunie şeful de Stat Major al Armatei Franceze.

 În plus, în ultima perioada, mai toate statele din G5 au cunoscut unele schimbări politice. În Ciad, preşedintele Idriss Itno, cel care a condus ţara timp de 30 de ani, a fost ucis în aprilie, în timp ce conducea un atac împotriva rebelilor. Iar Mali a cunoscut două puciuri în 9 luni iar o tranziţie paşnică este aşteptată.   

Toate statele europene vor trebui să îşi clarifice prezenţa în regiunea Sahel – comentează un cercetător în Consiliul European pentru Relaţii Internaţionale, Andrew Lebovich.

Tot la Washington, cei doi miniştri vor vorbi şi despre Rusia, zona Pacific dar şi despre Afganistan – acolo unde insurgenţii multiplică ofensivele.