Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul de film de la Cannes nu este un focar de Covid

20210706_183328.jpg

Imbulzealà de fani si invitati în fata covorului rosu de la Cannes; masca nu este obligatorie decât în interiorul Palatului.
Imbulzealà de fani si invitati în fata covorului rosu de la Cannes; masca nu este obligatorie decât în interiorul Palatului.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

De când a început Festivalul de film de la Cannes, acum 6 zile, anumiţi spectatori sau jurnalişti sunt îngrijoraţi de faptul că măsurile sanitare impuse pentru a evita propagarea coronavirusului nu sunt întomai respectate. In faţa polemicii care începe să ia proporţii pe reţelele de socializare, organizatorii au ieşit la rampă pentru a pune lucrurile la punct. «Nu există focar de Covid la Cannes» este mesajul transmis de direcţia Festivalului.

Polemica a început încă de la ceremonia de deschidere de marţi seara. Imagini filmate şi postate de un jurnalist de la New York Times arată că mulţi spectatori – mai ales invitaţi de seamă, juri, actori sau cineaşti– reuniţi în Grand Théâtre Lumières, fie aveau masca prost pusă pe faţă, fie nu o purtau deloc. In zilele şi serile următoare, alţi comentatori au fost şocaţi să vadă că o parte din cei care urcau pe covorul roşu se pupau, gest interzis de organizatori.

Pentru a evita propagarea polemicii, mai ales în contextul în care tulpina Delta devine majoritară în Franţa, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului a ieşit sâmbătă la rampă înaintea unei proiecţii oficiale. Zero cazuri Covid ieri din 3.000 de teste efectuate. Zvonurile cum că la Cannes ar exista un focar de coronavirus sunt deci nefondate. Toţi suntem atenţi şi vrem să fim exemplari pentru ca Festivalul să ajungă la bun sfârşit şi pandemia să se termine” a spus Frémaux.

De partea sa, Pierre Lescure, preşedintele Festivalului, ne reaminteşte la fiecare început de film, graţie unui mesaj preînregistrat, că “purtatul măştii este obligatoriu pe toata durata filmului”. Tot Lescure a precizat că de la începutul festivalului s-au înregistrat în medie doar 2 teste pozitive pe zi, o cifră bună, nesenificativă.

Reamintim că fiecare festivalier care vrea să intre în Palatul festivalurilor trebuie să prezinte un paşaport sanitar valabil în care trebuie deci să apară, fie un vaccin anti-Covid complet şi conform standardelor europene, fie dovada că ai avut boala Covid, fie un test PCR sau rapid realizat la fiecare 48 de ore, într-un centru de testare rezervat exclusiv festivalierilor şi care funcţionează 7 zile din 7.

 

 
Festivalul de film de la Cannes nu este un focar de Covid