Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


14 iulie la Avignon şi în Provenţa: festivităţi, baluri populare şi „dans” cu Mistralul

Festivalul de la Avignon – o sărbătoare continuă

La Avignon ziua de 14 iulie este sărbătorită în general printr-un mare bal popular organizat în principala piaţă a oraşului, Place de l’Horloge. Evenimentul este anunţat de primăria oraşului, cu obligaţia de păstrare a măştii sanitare, pentru ora 22.

În general la căderea serii publicul de la Avignon mai putea urmări şi un foc de artificii, spectacol lansat de pe celebrul pod de la Avignon. Anul acesta însă, din cauza pandemiei, autorităţile locale au decis să deplaseze în timp acest spectacol pirotehnic şi să-l ofere publicului local precum şi turiştilor pe data de 25 august, ziua eliberării oraşului de sub ocupaţia nazistă.

În toată regiunea focurile de artificii reprezintă o tradiţie care este însă perturbată uneori din cauza Mistralului, vîntul care vine dintre Alpi, coboară pe Valea Ronului şi perturbă cotidianul oamenilor pînă la Marsilia şi pe ţărmul Mediteranei. Pe site-urile presei locale sunt publicate însă informaţii legate de oraşele care au meţinut anul acesta focurile de artificii şi de oraşele care le-au anulat.

Pentru festivalul de la Avignon 14 iulie este însă o zi cu o semnificaţie specială şi din alt motiv, nu doar ca sărbătoare naţională: în această zi afluenţa de public are un caracter cu totul excepţional. În nici o altă zi a anului nu se află pe străzile oraşului mai mulţi turişti şi festivalieri. Pe data de 14 iulie, chiar şi companiile care au jucat cu numai cinci sau zece spectactori pe zi, au sala plină sau măcar pe jumătate plină. O zi fastă deci pentru teatru, dar şi pentru cafenelele şi restaurantele oraşului.

La Marsilia, autorităţile au anunţat un spectacol de focuri de artificii cu totul special, pentru a marca atît Ziua Naţională a Franţei cît şi ieşirea din pandemie. Le plus beau feu du monde, Cele mai frumoase focuri de artificii din lume, aşa sună tema acestui spectacol care ar trebui să înceapă la ora 22h15 în zona vechiului port. Vom vedea dacă Mistralul, care a început să bată de ieri, va fi clement cu planul organizatorilor. În orice caz, la Marsilia a avut deja loc o paradă militară astăzi, şi un spectacol de salturi cu paraşuta.

Am avut de mai multe ori ocazia să asist, de 14 iulie, la concertele şi balurile populare din oraşele mai mici ale provenţei, cum ar fi Saint-Rémy-de-Provence sau Cavallion sau Gordes… Si pot să spun că atmosfera a fost întotdeauna sublimă, pentru că sub platanii Provenţei am asistat la momente de mare convivialitate. Chiar dacă în timpul verii străinii şi turiştii sunt mai numeroşi decît provensalii, imnul naţional francez, Marseileza, răsună ca un fel de cîntec federator pentru toţi cei care iubesc Franţa.

Imposibil să nu-ţi spui că printre multe alte lucruri pe care Franţa le-a dat omenirii, în materie de idei şi de cultură, se numără şi unul avînd un nume cu totul deosebit: arta de a trăi. De 14 iulie, prin balurile populare, prin ceremoniile republicane urmate de mese festive în aer liber, arta de a trăi à la française se exprimă în toată frumuseţea ei cu un mesaj demn de deviza Libérté, égalité, fraternité.