Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul Societăţii de Administrare a Turnului Eiffel: «Uitaţi cât sunteţi în Turnul Eiffel de restricţiile sanitare, trăiţi momentul şi încercaţi să uitaţi de acest an greu»

Turnul Eiffel este revopsit pentru a straluci si mai puternic cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2024 ce vor fi gazduite de Paris

Turnul Eiffel este revopsit pentru a straluci si mai puternic cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2024 ce vor fi gazduite de Paris
Turnul Eiffel este revopsit pentru a straluci si mai puternic cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2024 ce vor fi gazduite de Paris
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

În timp normal, aşa cum a fost cazul în 2019 spre exemplu, Turnul Eiffel este vizitat de aproximativ 7 milioane de persoane.

În Paris, celebrul Turn Eiffel poate fi din nou vizitat. Timp de aproape 9 luni turnul a fost închis din cauza crizei sanitare iar acum, el poate fi din nou vizitat de cei care au un paşaport sanitar – fie au fost testaţi negativ la Covid fie au fost vaccinaţi împotriva Covid.

După al Doilea Război Mondial, celebrul turn nu a fost niciodată atât de mult timp închis. Capacitatea de primire a publicului este redusă la jumătate, astfel că într-o zi pot fi primiţi doar 13.000 de vizitatori.

Cei 350 de angajaţi care lucrează aici, s-au aflat în şomaj parţial timp de 260 de zile. Este un record.

Patrick Branco Ruivo este directorul general al Societăţii ce exploatează Turnul Eiffel iar el vorbeşte despre o mare emoţie resimţită atunci când a văzut primii vizitatori ce au putut reveni, din nou, după toate aceste luni: "Sunt încântat să văd că suntem din nou invadaţi de vizitatori. Aş vrea să spun să uitaţi cât sunteţi în Turnul Eiffel de restricţiile sanitare şi profitaţi de priveliştea fabuloasă ce poate fi observată de la această înălţime, de panorama Parisului, dar şi de Turnul Eiffel dar păstrând masca sanitară, chiar dacă suntem în exterior. Trăiţi momentul şi încercaţi să uitaţi de acest an greu. Fiecare va trebui să păstreze distanţa fizică dar lumea ştie deja acest lucru".

Déjà s-au vândut, până la finele lui august, 70.000 de bilete. Ele pot fi cumpărate on-line iar aşa s-a putut observa că jumătate din cei care şi-au rezervat deja biletul sunt francezi iar jumătate sunt străini – 15% sunt americani iar restul sunt europeni – spanioli şi italieni.

Lipseşte clientela cea mai prezentă: britanicii – din cauza Brexit-ului şi a variantei Delta a Covid.  Iar în această listă a rezervărilor se regăsesc foarte puţini asiatici.

Patrick Branco Ruivo: “În 2020 am avut 80% de vizitatori francezi iar 20% de străini. Procentele s-au inversat căci înainte de criză, situaţia fost exact inversă. În 2021 avem exact jumătate francezi – jumătate străini, mai mulţi europeni în mare parte. E momentul să vizitaţi turnul pentru că acum nu există acele cozi care se înregistrau în mod obişnuit ».

Pierderile înregistrate după această lungă perioadă în care a stat închis se ridică la 70 de milioane de euro, pentru 2021, după un deficit de 52 de milioane de euro în 2020.

În 2020, cifra de afaceri a trecut de la 99 de milioane de euro la 25 de milioane de euro.

Patrick Branco Ruivo: "Turnul Eiffel aparţine oraşului şi metropolei Paris care, în calitate de acţionari au recapitalizat recent turnul, cu 60 de milioane de euro, pentru a-l ajuta astfel să acopere din pierderi, care, în 2020 s-au situat la 52 de milioane de euro. Iar în 2021 nu am avut încasări timp de 6 luni şi jumătate iar acum funcţionăm la jumătate din capacitate. Speranţe că ne vom reveni există, vedem turiştii americani, suntem din nou vizitaţi de spanioli. Ïncercăm să rămânem optimişti chiar dacă există şi unele semne de întrebare dar chiar şi aşa ne adaptăm şi avansăm".

Marea speranţă că turismul parizian îşi va reveni este anul 2024 – anul în care capitala Franţei va găzdui Jocurile Olimpice de vară. Iar până atunci, Turnul va fi pregătit, va fi vopsit.

Patrick Branco Ruivo: "Turnul Eiffel trebuie să fie pentru JO cu totul excepţional, el este deja dar şi mai mult va trebui să fie cu această ocazie, atunci când vom găzdui lumea întreagă în 2024 pentru că el va fi în centrul acestor JO. În septembrie vom relua şantierul pentru a putea să îl pictăm, schimbăm unul dintre lifturi şi ghişeele care se află la baza turnului. Lucrări necesare pentru a ne asigura că el va străluci şi mai tare pe durata JO".

În 130 de ani, Turnul Eiffel a fost vopsit de 19 ori, adică, în medie la fiecare 7 ani. Este chiar recomandarea lui Gustave Eiffel.

Din 2019, monumentul a început a 20-a campanie de revopsire, care se întinde pe durata a 3 ani.

Monumentul revine în prezent la culoarea ce a existat începând cu anul 1907, « galben-brun », o culoare folosită timp de 47 de ani. Culoarea a fost aleasă de Gustave Eiffel la momentul la care s-a decis ca turnul să nu mai fie demontat ci să continue să trăiască.

Pentru acest şantier gigantic este nevoie de 60 de tone de vopsea, 50 de specialişti în munca la înălţime şi care nu suferă de vertij bineînţeles. Lucrătorii îşi pun baza într-un total de 55 de km de corzi de securitate.

Între cele două campanii de revopsire se pierd 15 tone de vopsea erodată.