Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Sute de mii de persoane au protestat în stradă împotriva "dictaturii sanitare"

Mii de persoane au protestat în centrul Parisului împotriva pasaportului sanitar, la Palais Royal, în fata Consiliului Constitutional, 17 iulie 2021.

Mii de persoane au protestat în centrul Parisului împotriva pasaportului sanitar, la Palais Royal, în fata Consiliului Constitutional, 17 iulie 2021.
Mii de persoane au protestat în centrul Parisului împotriva pasaportului sanitar, la Palais Royal, în fata Consiliului Constitutional, 17 iulie 2021.
Sursa imaginii: 
AFP - BERTRAND GUAY

Zeci de mii de persoane au manifestat în mai multe puncte din Paris, în acest week-end, împotriva «dictaturii sanitare», împotriva vaccinării obligatorii şi a introducerii paşaportului sanitar. Manifestaţii similare au avut loc în mai multe oraşe din Franţa. Obligativitatea vaccinării personalului medical va fi discutată de Parlament în săptămâna ce începe.

Peste 100.000 de persoane au manifestat în întreaga Franţă împotriva noilor măsuri sanitare dorite de preşedintele Emmanuel Macron.

Ministerul de Interne a numărat 136 de manifestaţii ce au mobilizat, conform statisticii oficiale, 96.000 de persoane, în întreaga ţară. La Paris, 18.000 de oameni au manifestat, potrivit ministerului de Interne.

În Paris, manifestanţii au protestat în faţa Consiliului Constituţional împotriva  «dictaturii sanitare» şi au cerut demisia preşedintelui Emmanuel Macron, cel care în urmă cu câteva zile anunţa introducerea obligativităţii vaccinării în cazul personalului sanitar precum şi a paşaportului sanitar pentru a putea intra în marile centre comerciale, cinema, terase şi cafenele, restaurante, pentru a ne putea urca într-un tren ori avion.

Printre protestatari am găsit şi o persoană ce este deja vaccinată, de bună voie a făcut-o, dar nu este de acord ca cineva să o oblige să se vaccineze: “Prin intermediul pancartei mele încerc să adresez o întrebare: cine are grijă de personalul medical? De ani de zile se zbate pentru a susţine buna funcţionare a spitalelor, au fost mobilizaţi în timpul crizei Covid iar acum, sub pretextul că trebuie vaccinată toată lumea, începând cu ei, sunt arătaţi cu degetul ca nişte criminali, în condiţiile în care ei ne-au salvat mereu. Din solidaritate am venit pentru a-i susţine, nu fac parte din personalul medical iar în plus sunt vaccinat. Dar ideea că cineva ne poate obliga să ne vaccinăm, cred că e ceva intolerabil. Eu am făcut-o voluntar. Avem dreptul să dispunem de corpul nostru aşa cum dorim şi să acceptăm, ori nu, un tratament propus de medicină. Ceea ce face Emmanuel Macron este ceva grav  - privează oameni de libertăţi fundamentale. Este ruşinos".

Majoritatea reprezentanţilor politici aprobă măsurile prezidenţiale, o minoritate susţine protestatarii.

Printre aceştia din urmă se numără şi câţiva foşti membrii ai partidului prezidenţial, La République En Marche.

Mai exact, preşedintele Emmanuel Macron doreşte ca din 21 iulie paşaportul sanitar să fie obligatoriu pentru a putea intra în locurile de cultură – muzee, săli de cinema ori galerii ce găzduiesc peste 50 de persoane. Iar din august, pasaportul sanitar, ar urma să fie obligatoriu pentru toţi cei care doresc să intre într-un spital ori să îşi viziteze bunicii ce se află într-o casă de bătrâni, cei care doresc să folosească autocarul, trenul ori avionul, să facă sport într-o sală specializată ori să bea o cafea la o terasă.

Personalul sanitar are termen până pe 15 septembrie pentru a se vaccina împotriva Covid.

Toate acestea fac parte dintr-un proiect de lege ce va fi prezentat în Consiliul de Miniştri pe 19 iulie iar apoi examinat de Adunarea Naţională pentru ca până la finele lui iulie să fie, ori nu, adoptat definitiv.