Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchetă Pegasus: Militanţi, jurnalişti şi opozanţi din lumea întreagă spionaţi prin intermediul telefonului mobil

in_fata_sediului_societatii_israeliene_nso_cea_care_a_realizat_acest_extrem_de_puternic_software_de_spionaj_denumit_pegasus_28_august_2016_herzliya_in_apropiere_de_tel_aviv_israel.

În fata sediului societatii israeliene NSO, cea care a realizat acest extrem de puternic software de spionaj denumit Pegasus, 28 august 2016, Herzliya, în apropiere de Tel Aviv, Israel.
În fata sediului societatii israeliene NSO, cea care a realizat acest extrem de puternic software de spionaj denumit Pegasus, 28 august 2016, Herzliya, în apropiere de Tel Aviv, Israel.
Sursa imaginii: 
© Jack Guez, AFP

Aplicaţia Pegasus poate declanşa microfonul telefonului, poate declanşa aparatul de fotografiat al telefonului, poate înregistra toate mişcările ce apar pe ecran, poate accesa GPS-ul aparatului, locaţia în care se află persoana supravegheată. Iar toate acestea sunt făcute fără ca proprietarul să ştie.

Militanţi pentru drepturile omului, jurnalişti şi opozanţi din lumea întreagă au fost spionaţi prin intermediul unui software israelian numit Pegasus.

O arată o anchetă realizată de un consorţiu de 17 instituţii de presă din întreaga lume, printre care se află şi francezii de la Le Monde, britanicii de la The Guardian şi americanii de la The Washington Post.

Preşedinta Comisiei Europene a reacţionat imediat afirmând că "scandalul de spionaj Pegasus este complet inacceptabil, dacă se dovedeşte că este adevărat".

Compania israeliană NSO Group a fost fondată în 2011 în Tel Aviv şi comercializează software-ul spion Pegasus care, introdus într-un smartphone, poate recupera mesaje, fotografii, contacte şi permite ascultarea convorbirilor telefonice.

NSO Group a fost acuzată deja, de mai multe ori, că face jocul regimurilor autoritare. Ca răspuns, societatea a explicat că software-ul său serveşte pentru obţinerea de informaţii împotriva reţelelor criminale ori a teroriştilor.

Este vorba de o aplicaţie spion extrem de sofisticată.

Consorţiul de investigaţie Forbidden Stories şi Amnesty International au avut acces la o listă,stabilită în 2016, ce conţine 50.000 de numere de telefon pe care clienţii NSO Group le-au selecţionat pentru a le supraveghea.

Potrivit unei anchete derulate de 17 redacţii, această listă include numerele de telefon a 180 de jurnalişti, a 600 de personalităţi politice, a 85 de militanţi pentru drepturile omului şi cam tot atâţia patroni.

Printre ei se află numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, ucis în Mexic la doar câteva săptămâni după ce a apărut pe această listă.

Corespondenţi străini ai unor puternice instituţii de presă – printre care colegii din France 24,  Wall Street Journal, CNN, Mediapart, El País şi France Presse – se află şi ei pe acest document.

«Sunt fapte şocante, care, dacă se dovedesc a fi reale, sunt foarte grave”, a precizat luni dimineaţă purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal care spune că vor fi cerute clarificări.

Le Monde, The Guardian şi The Washington Post fac parte din consorţiul care a realizat Ancheta Pegasus, denumită după acest software spion israelian.

Jurnaliştii s-au întâlnit cu o parte din persoanele vizate şi au recuperat 67 de telefoane care au făcut obictul unei expertize în laboratoarele Amnesty International.

Examenul a confirmat infectarea ori tentativa de infectare cu software-ul spion israelian în cazul a 37 de telefoane.

Două telefoane aparţin unor persoane aproapiate de jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, asasinat în 2018 în consulatul ţării sale din Istanbul de un commando de agenţi veniţi din Arabia Saudită.

Pentru restul de 30 de numere,  rezultatele nu au confirmat existenţa aplicaţiei poate şi pentru că proprietarii lor şi-au schimbat foarte des telefonul în sine.

O altă anchetă, realizată în 2020 de Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, confirma prezenţa aplicaţiei Pegasus în telefoanele a zeci de angajaţi ai canalului de televiziune  Al-Jazeera din Qatar.

În Paris, site-ul de informaţii Mediapart a depus déjà o plângere explicând că două numere de telefon portabil, printre care se află şi cel al unuia dintre cofondatorii site-ului, au fost spionate de un serviciu marocan, cu ajutorul Pegasus.

Acest spionaj coincide cu «o campanie de represiune a jurnalismului independent în Maroc» , în special împotriva lui Omar Radi, un jurnalist de investigaţie întemniţat. Amnesty International atenţionase încă din 2020 că telefonul lui Omar Radi era spionat prin intermediul Pegasus.

Un preşedinte şi doi şefi de guvern din Europa se află pe lista Pegasus, numele acestora   urmând să fie divulgate în următoarele zile.

Katia Roux de la Amnesty International: "Sunt persoane ce sunt foarte clar în vizorul unor anumite guverne, care prezintă un interes pentru unii guvernanţi, clienţi ai NSO. Sunt militanţi pentru drepturile omului dar la fel de bine şi jurnalişti, sindicalişti, universitari ori chiar artişti. Este o paletă largă de persoane. Nu este prea uşor să creem legătura între software şi guverne dar am reuşit să stabilim anumite locaţii iar ancheta a permis identificarea unor persoane ce reprezentau un interes pentru state cliente ale grupului NSO – Arabia Saudită, Azerbaidjan, Ungaria, Maroc, India, Indonezia, Mexic, Rwanda".

Lenaig Bredoux este jurnalistă la site-ul francez Mediapart: "Acest software nu este unul obişnuit – de ascultare, ci este un program extrem de puternic ce permite absorţia tuturor informaţiilor aflate într-un telefon mobil. Iar din această cauză este foarte dificil să protejăm un telefon împotriva Pegasus. Apoi, ce este important, această anchetă a Forbidden Stories arată că sute de activişti, de militanţi pentru drepturile omului, de avocaţi, de jurnalişti au fost victimele acestui program informatic, la cererea mai multor state. E clar că atunci când sunt ascultate telefoanele unor jurnalişti ce se încercă este blocarea unor informaţii pentru ca ele să nu fie făcute publice. Este un atac la adresa libertăţii presei, a libertăţii de a informa, un atac colectiv împotriva unor libertăţi publice".  

Aplicaţia Pegasus poate declanşa microfonul telefonului, poate declanşa aparatul de fotografiat al telefonului, poate înregistra toate mişcările ce apar pe écran, poate accesa GPS-ul aparatului, locaţia în care se află persoana supravegheată. Iar toate acestea sunt făcute fără ca proprietarul să ştie.

Pegasus reprezintă o ameninţare pentru democraţie, este de părere unul dintre jurnaliştii The Gurdian ce a luat parte la anchetă.