Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima inimă artificială a fost implantată unui pacient din Italia

inima_artificiala_produsa_de_francezii_de_la_carmat_se_afla_in_faza_de_testare_clinica_in_statele_unite.jpg

Inima artificiala produsa de francezii de la Carmat se afla în faza de testare clinica în Statele Unite.
Inima artificiala produsa de francezii de la Carmat se afla în faza de testare clinica în Statele Unite.
Sursa imaginii: 
carmatsa.com

Inima artificială este produsă de o societate din Franţa şi a fost implantată cu scopul de a menţine în viaţă pacientul până când va fi disponibilă o inimă naturală. Francezii de societatea Carmat au creat această inimă artificială şi este pentru prima dată când au vândut un exemplar în Europa. Societatea Carmat a fost creată în 2008 iar odată cu această primă vânzare, acţiunile sale pe Bursa din Paris au crescut cu aproape 12%. Implantul a fost realizat de o echipă de cardiologi de la un Spital din Napoli. Inima artificială oferă o alternativă terapeutică bolnavilor ce suferă de insuficienţă cardiacă biventriculară terminală.

Până în acest moment, o astfel de inimă, denumită Aeson nu a fost utilizată în afara studiilor clinice. Costul operaţiei depăşeşte 150.000 de euro şi a fost achitat de sistemul regional de sănătate, urmând să fie decontat de cel naţional din Italia.

Această inimă costă "grosso modo 200.000 de euro", după cum declară Stéphane Piat, directorul general al Carmat: "Din acest moment avem două obiective: să reuşim să vindem produsul nostru şi să reducem costurile de procţie cât mai repede posibil ».

Pe 15 iulie, francezii de la Carmat anunţau primul implant uman al unei inimi artificiale, în Statele Unite, în cadrul unui studiu clinic realizat într-un spital din Carolina de Nord, la Duke University Hospital of Durham.

Zece pacienţi eligibili pentru un transplant sunt recrutaţi pentru acest test american, conform unui protocol aprobat de Food & Drug Administration, preciza Carmat în urmă cu câteva zile.

Pentru Europa, societatea Carmat a primit aprobarea în luna decembrie 2020 pentru a putea comercializa inima artificială – pentru a fi implantată în aşteptarea unei grefe.

Studiul clinic a început practic în 2016.

La finele lui 2019, rezultatele cercetării arătau că în cazul a primilor 11 pacienţi implantaţi, 70% au trăit în primele 6 luni după ce le-a fost implantată proteza – ceea ce era obiectivul principal al companiei.

În afara Franţei, studiul a fost realizat în Danemarca, Cehia şi în Kazahstan.