Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


JO 2020: Date, program, decalaj orar, totul despre Jocurile Olimpice de la Tokyo

un_barbat_ce_poarta_o_masca_sanitara_poate_fi_observat_langa_logo-ul_jocurilor_olimpice_din_tokyo_pe_15_iulie_2021_in_capitala_japoneza._c_behrouz_mehri_afp.jpg

Un barbat ce poarta o masca sanitara poate fi observat lânga logo-ul Jocurilor Olimpice din Tokyo, pe 15 iulie 2021 în capitala japoneza.
Un barbat ce poarta o masca sanitara poate fi observat lânga logo-ul Jocurilor Olimpice din Tokyo, pe 15 iulie 2021 în capitala japoneza.
Image source: 
© Behrouz Mehri / AFP

Jocurile Olimpice de vară 2020 se derulează între 23 iulie şi 8 august 2021 la Tokyo. Cu o întârziere de un an din cauza pandemiei de Covid.

Când au loc Jocurile Olimpice de vară 2020 ?

Criza sanitară a făcut ca JO din 2020 să nu poată avea loc. Ele îşi vor păstra numele de «JO 2020» dar se desfăşoară între 23 iulie (când are loc ceremonia de deschidere) şi 8 august 2021 (pentru ceremonia de închidere a JO). Dar, încă de pe 21 iulie, meciuri de baseball/softball (Australia-Japonia) şi de fotbal feminin (Japonia-Canada) deschid programul competiţiilor sportive colective.

 

Unde au loc Jocurile Olimpice 2020 ?

La Tokyo. Capitala niponă a găzduit deja JO de vară în 1964, dar, în octombrie, pentru a scăpa de căldură. Practic, este a 4-a oară când JO sunt organizate în Japonia, după cele de iarnă din 1972 şi 1998.

 

Care este decalajul orar între Japonia şi România?

6 ore. Când este ora 12 amiază în Japonia, este ora 6 dimineaţa la Bucureşti şi 5 la Paris.

 

Care sunt noile discipline din competiţie?

Karate, surf, escaladă, skateboard şi baseball/softball (disciplină care a dispărut în 2008 iar acum revine în competiţie) sunt noile discipline. În total, sunt 33 de sporturi şi 339 de probe în program.  

 

Câţi spectatori pot asista la competiţii ?

Niciunul. Pe 8 iulie 2021, autorităţile japoneze au decis să nu autorizeze prezenţa niciunui spectator în tribune pentru a se evita răspândirea epidemiei de Covid-19. Decizia a fost luată ca urmare a stării de urgenţă decise în capitala Japoniei şi valabilă până pe 22 august. Practic, Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor derula cu uşile închise. O situaţie complet inedită. Mai mult, pentru a fi respectat protocolul sanitar, sportivii se vor auto-premia, îşi vor aşeza ei singuri medaliile ce le revin.

 

La cât sunt estimate pierderile din cauza lipsei spectatorilor?

Biletele nevândute înseamnă o pierdere între 2 şi 2,5 miliarde de euro. Cifra totală a pierderilor declanşate pe fondul lipsei turiştilor încă nu a fost calculată, dar e cert că primăria metropolei va avea pierderi uriaşe. Doar ea singură generează în timp normal 19% din Produsul Intern Brut al Japoniei.

Într-un sondaj, peste 80% dintre japonezi sunt de părere că aceste JO nu ar trebui să aibă loc. Japonia a cheltuit deja 15,5 miliarde de euro pentru a acoperi costurile înregistrate odată cu amânarea cu un an a JO. Iar astfel, este cea mai mare factură din istoria JO.

Pentru turism, paguba va fi considerabilă căci s-a investit masiv în acest sector. În plus, starea de urgenţă obligă ca restaurantele să fie închise la ora 20h.

Un economist specializat în sport,  Michael Tapiro, explică faptul că sponsorii au cerut deja o renegociere a contractelor dat fiind faptul că fără spectatori în tribune, nu mai au nicio vizibilitate.

Deja, primăria Parisului se teme că acest scenariu s-au putea întâmpla şi cu ocazia JO din Paris din 2024, din cauza imprevizibilităţii Covid. Paris speră ca bugetul pe care îl alocă pentru JO să nu depăşească 7 miliarde de euro şi că JO îi vor aduce încasări de peste 10 miliarde de euro. E optimistă.