Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turism în spaţiu: Jeff Bezos zboară astăzi spre spaţiu împreună cu alte 3 persoane

marti_la_ora_15h00_ora_parisului_jeff_bezos_fondatorul_amazon_va_decola_spre_spatiu_la_bordul_unei_capsule_realizate_de_compania_sa_blue_origin_in_care_se_vor_afla_in_total_4_oameni.

Marti la ora 15h00 ora Parisului, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, va decola spre spatiu la bordul unei capsule realizate de compania sa Blue Origin, în care se vor afla în total 4 oameni.
Marti la ora 15h00 ora Parisului, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, va decola spre spatiu la bordul unei capsule realizate de compania sa Blue Origin, în care se vor afla în total 4 oameni.
Sursa imaginii: 
BLUE ORIGIN / AFP

După Richard Branson, un alt miliardar se pregăteşte să se lanseze în spaţiu. Se întâmplă peste doar câteva ore iar cel care va petrece câteva minute în spaţiu este Jeff Bezos, cel mai bogat om al planetei, fostul PDG al gigantului de comerţ on-line Amazon. El va decola în racheta New Sheperd creată de societatea sa de turism spaţial, Blue Origin. Misiunea sa are loc la 9 zile după ce fondatorul Virgin Galactic, Richard Branson, a ieşit din atmosfera terestră şi a deschis, practic, această bătălie între miliardari.

Jeff Bezos, în vârstă de 57 de ani insistă că "nu este vorba de o competiţie", amintind că primul care a fost în spaţiu a fost rusul Iuri Gagarin în 1961.  

Jeff Bezos susţine că doreşte să construiască o “cale” spre spaţiu pentru ca generaţiile viitoare să poată să facă lucrurile incredibile.

Fondatorul Amazon a creat Brue Origin în anul 2000 pentru ca «într-o bună zi să poată construiască mici aşezări spaţiale unde, milioane de persoane ar putea să trăiască ».

Iar racheta New Shepard, creată de Blue Origin, "nu este decât începutul", după cum declară Bob Smith, directorul general al societăţii aerospaţiale.

Acum, racheta New Shepard va decola la verticală iar la 75 km altitudine o capsulă se va desprinde continuându-şi traiectoria pentru a depăşi suta de kilometri altitudine, botezată linia lui Karman şi care este considerată, de convenţia internaţională drept debutul spaţiului. Va urma apoi cădera liberă spre Terra. Frânarea va fi obţinută cu ajutorul a trei uriaşe paraşute şi a unor rachete cu propulsia inversată pentru a putea ateriza undeva într-o zonă deşertică din Texas. In total, voiajul va dura circa 11 minute.

Blue Origin doreşte să devină principalul partener privat al NASA.

Jeff Bezos va fi însoţit de fratele său, Mark, de o doamnă în vârstă de 82 de ani, Wally Funk – care va deveni astfel cea mai în vârstă persoană care a călătorit în spaţiu – iar în rachetă se va afla şi primul client care a plătit pentru un astfel de zbor – este vorba de un olandez în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen – aşadar cel mai tânăr «astronaut» din istorie.

New Shepard se va îndrepta spre spaţiu cu ajutorul unui motor ce funcţionează cu hidrogen şi oxigen lichid, fără emisii de carbon.

Odată ce a fost traversată linia spaţiului, capsula se va separa de propulsorul său, pasagerii îşi vor putea detaşa centurile, vor pluti şi vor putea observa curbura Pământului.

Echipajul va petrece câteva minute la o altitudine de 106 km, cu 6 km în plus faţă de linia Karman şi cu 20 de km în plus faţă de Richard Branson.

Blue Origin prevede alte două călătorii pentru acest an şi multe altele în 2022.

Au existat 7.500 de persoane din 150 de ţări care au licitat pentru a putea zbura, interesul este mare, spune Bob Smith care adaugă că aceste prime zboruri sunt la « un preţ foarte bun ».

Un al treilea miliardar, Elon Musk, fondatorul societăţii SpaceX, va intra şi el în cursa pentru câştigarea spaţiului, cu o expediţie orbitală planificată pentru luna septembrie.

Acesta doreşte să ia exclusiv civili la bordul rachetei sale Crew Dragon. SpaceX vrea să ducă turişti pe Staţia Spaţială Internaţională.