Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jeff Bezos a ajuns în spaţiu şi înapoi în Texas

racheta_conceputa_de_blue_origin_in_momentul_decolajului_din_van_horn_texas_20_iulie_2021.

Racheta conceputa de Blue Origin în momentul decolajului din Van Horn, Texas, 20 iulie 2021.
Racheta conceputa de Blue Origin în momentul decolajului din Van Horn, Texas, 20 iulie 2021.
Sursa imaginii: 
captura de ecran

Omul cel mai bogat al planetei, americanul Jeff Bezos şi-a realizat visul de a ajunge în spaţiu la bordul unei rachete produse de societatea sa, Blue Origin şi a deschis astfel o primă etapă în turismul spaţial.

Racheta New Shepard creată de compania Blue Origin, a miliardarului Jeff Bezos, a transportat o capsulă în care se aflau patru persoane.

Alături de Jeff Bezos şi de fratele său, Mark Bezos în capsulă s-au aflat Wally Funk, în vârstă de 82 de ani - fostă pilot şi primul turist spaţial, un olandez în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen. Aceştia au devenit cel mai în vârstă şi cel mai tânăr «astronaut» din istorie.

Racheta a decolat la ora 13h11 minute, cu o mică întârziere, din deşertul texan.

New Shepard funcţionează cu un motor pe bază de hidrogen şi oxigen lichid, fără emisii de carbon.

Capsula s-a despărţit de rachetă iar pasagerii s-au aflat pentru câteva minute la 107 km de Pământ şi la 7 km de Linia Karman – limita recunoascută internaţional între atmosfera terestră şi spaţiu.

După câteva minute, capsula şi-a început căderea liberă înainte de a fi ajutată de 3 paraşute gigantice pentru a ateriza, delicat, în acelaşi deşert de plecare. În total, evenimentul a durat aproximativ 10 minute.

Înapoi pe Pământ, la ieşirea din capsulă, cei patru pasageri păreau a fi în formă bună. Au fost aşteptaţi cu şampanie, de familii şi de echipa Blue Origin.

Racheta a revenit în siguranţă în apropierea platformei de decolare.    

Misiunea are loc la 52 de ani după ce astronauţii americani Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au devenit primii oameni care păşeau pe Lună.

Pe 11 iulie, fondatorul Virgin Galactic, Richard Branson a ieşit şi el din atmosfera terestră, mai exact a ajuns la 86 de km deasupra Pământului, cu ajutorul Virgin Galactic.