Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine poate deveni turist spaţial?

oliver_daemen_in_varsta_de_18_ani_a_devenit_cel_mai_tanar_astronaut_care_a_ajuns_in_spatiu_si_primul_turist_spatial_primul_care_a_cumparat_o_calatorie_de_la_blue_origin_compania_lui_jeff_bezos.jpg

Oliver Daemen în vârsta de 18 ani a devenit cel mai tânar astronaut care a ajuns în spatiu si primul turist spatial, primul care a cumparat o calatorie de la Blue Origin, compania lui Jeff Bezos.
Oliver Daemen în vârsta de 18 ani a devenit cel mai tânar astronaut care a ajuns în spatiu si primul turist spatial, primul care a cumparat o calatorie de la Blue Origin, compania lui Jeff Bezos.
Sursa imaginii: 
BLUE ORIGIN / AFP

Pentru cei care doresc să admire foarte de sus Pământul, călătoriile în spaţiu ar putea deveni noul cadou la modă, cu puţină răbdare şi foarte mulţi bani. Tur de orizont asupra serviciilor propuse de diverse companii private.

Cine propune astfel de zboruri spaţiale ?

Două societăţi au realizat deja scurte călătorii, de doar câteva minute, în spaţiu: Blue Origin – compania fondată de Jeff Bezos precum şi Virgin Galactic – a miliardarului Richard Branson.

La Blue Origin, racheta a decolat la verticală iar capsula în care se regăseau pasagerii s-a detaşat în zbor pentru a depăşi Linia Karman, aflată la 100 de km de Pământ –  limita recunoscută internaţional între atmosfera terestră şi spaţiu. Apoi, capsula se întoarce pe Pământ, frânată de 3 paraşute gigantice şi cu ajutorul propulsiei inversate. Racheta a aterizat cu bine în apropiere de locul din care a plecat.

În cazul Virgin Galactic avem de a face de un avion spațial propulsat de o rachetă.

În ambele cazuri, până la 6 pasageri se pot afla în aceste aparate iar în punctul culminant al zborului, ei se pot detaşa de scaunele lor pentru a rămâne în imponderabilitate iar astfel, pot admira Pământul.

 

Când se va putea zbura ?

Virgin Galactic, a inaugurat zborurile spaţiale pe 11 iulie 2021 şi a anunţat că va începe operaţiunile comerciale regulate în primele luni din 2022. 600 de bilete au fost deja vândute. Două persoane vor fi trase la sorţi pentru a participa la unul dintre primele zboruri iar înscrierile se mai pot face până la 1 septembrie.

Iar Blue Origin nu a avansat niciun calendar precis. După zborul lui marţi a lui Jeff Bezos, pentru acest an mai sunt prevăzute încă două zboruri şi «multe altele» în 2022, după cum s-a exprimat compania.

  

Cât costă zborul spaţial?

Primele bilete vândute de Virgin Galactic au costat între 200.000 şi 250.000 dolari. Dar se preconizează că noile bilete ce vor fi vândute vor fi mai scumpe.

Blue Origin nu a oferit detalii în acest sens. Dar, un loc în primul zbor, cel de marţi, 20 iulie 2021 a fost achitat la o licitaţie cu suma de 28 de milioane de dolari. Primele zboruri se fac cu un preţ foarte bun, declara recent directorul general al societăţii Blue Origin, Bob Smith.

  

Ce condiţie fizică este necesară?

Cea mai importantă este condiţia psihică. Iar apoi, pasagerul să nu sufere de vertij, să poată urca echivalentul a 7 etaje în mai puţin de 90 de secunde – pentru a nu exista probleme la lansarea rachetei şi să nu cântărească mai mult de 100 de kg.

În cazul Virgin Galactic, un antrenament se face timp de 5 zile iar la Blue Origin el se întinde pe durata a 48  de ore.

Cu ajutorul Blue Origin a ajuns în spaţiu marţi, 20 iulie 2021, fostul pilot Wally Funk, o femeie în vârstă de 82 de ani, devenind astfel cea mai în vârstă persoană ce a ajuns vreodată în spaţiu.

 

Ce se cunoaşte despre SpaceX ?

Societatea SpaceX  a lui Elon Musk vrea să participe de asemenea la turismul spaţial dar ambiţia ei este de a transporta călători pe durata mai multor zile, mult mai departe de Linia Karman. Iar preţul unei astfel de călătorii călătorii înseamnă câteva zeci de milioane de dolari.

În septembrie, o misiune dorită de miliardarul american Jared Isaacman, Inspiration4, urmează să îl ducă pe acesta şi pe alţi 3 pasageri în spaţiu, într-o călătorie în jurul Pământului.

Apoi, în ianuarie 2022, trei oameni de afaceri se vor deplasa pe Staţia Spaţială Internaţională, împreună cu un astronaut experimentat. Misiunea, denumită Ax-1, este organizată de societatea Axiom Space, cea care a semnat un parteneriat pentru 3 viitoare zboruri cu SpaceX.

Societatea lui Elon Musk prevede un voiaj pe orbită pentru 4 persoane, organizat de societatea intermediară Space Adventures – cea care se ocupă şi de zborul miliardarului japonez Yusaku Maezawa spre Staţia Spaţială Internaţională, în decembrie, dar, el se va afla la bordul unei rachete ruseşti Soyuz.

Acelaşi miliardar japonez mai speră să facă un zbor în jurul Lunii, în 2023, de această dată la bordul unei nave ce este în curs de dezvoltare de SpaceX şi denumită Starship. El a anunţat că vrea să aibă alături de el alte 8 persoane, care încă nu au fost desemnate.