Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: De miercuri, paşaport sanitar pentru intrarea în spaţii de cultură

În Tour Eiffel se poate intra doar în baza unui pasaport sanitar.

De miercuri, 21 iulie 2021, în Franţa, cei care doresc să viziteze un muzeu ori orice alt spaţiu de cultură - cinema, treatre - în care se pot afla 50 de persoane, vor trebui să deţină un paşaport sanitar. Practic, este vorba de o aplicaţie ce se poate instala pe telefonul mobil, este realizată de Executivul francez împreună cu Ministerul de Interne şi cel al Sănătăţii şi în care este repertoriată orice persoană ce a fost vaccinată ori care a fost testată negativ la Covid, ori, care s-a însănătoşit ca urmare a contactării Covid-19.

Măsura se aplică pentru toate spaţiile de cultură ce pot găzdui 50 de persoane. Paşaportul nu va fi verificat de la a 51-a persoană ci ..de la prima. Măsura se aplică, spre exemplu, şi celor care doresc să viziteze Turnul Eiffel.

Paşaportul va fi cerut pentru a putea intra la o expoziţie ori la un târg, conferinţe şi reuniuni. Acelaşi regim se aplică şi celor care doresc să urmărească un film la cinema, să meargă la operă ori la teatru, la discotecă ori muzee şi galerii de artă, în biblioteci ori centre de documentare.

Acum, el nu va fi cerut la intrarea în biserici, moschei ori sinagogi. O precizare pentru ca guvernul francez să nu îşi atragă nemulţumirea Consiliului Constituţional pe motiv că libertatea religioasă este un drept sacru.

În plus, accesul la orice alt eveniment organizat în spaţiul public ori deschis publicului –cum este o seară de cinema în aer liber, se va face în baza paşortului sanitar.

Acum, paşaportul sanitar poate fi validat cu ajutorul unui test antigenic ori PCR realizat de mai puţin de 48 de ore, prin justificarea vaccinului făcut ori cu un certificat de însănătoşire după infectarea cu Covid-19.  Paşaportul va fi controlat de reprezentanţii spaţiilor în cauză - prin intermediul unui aplicaţii ce se poate instala pe telefonul mobil, creată la cererea Executivului francez şi care se numeşte TousAntiCovidVérif .

Sunt prevăzute şi sancţiuni. Iniţial ele au fost mai drastice, dar, până la urmă Guvernul a mai redus din asprimea lor. Dacă patronii nu vor respecta decizia guvernului, riscă închiderea administrativă a localului.

De la 1 august măsura se va aplica şi în cazul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, teraselor, săli de sport, celor care doresc să folosească trenul ori avionul. 

Acum, restaurantele şi barurile ce funcţionează în mici spaţii nu sunt pentru moment incluse în acest proiect – doar dacă permit clienţilor să danseze! Consiliul de Stat a decis ca măsura să nu se aplice supermarketurilor – pentru ca toată lumea, şi persoanele nevaccinate, să poată să îşi achiziţioneze produsele de primă necesitate.

Tensiuni s-au creat odată cu introducerea acestui paşaport sanitar: unii văd în el o restricţionare a libertăţilor, alţii strigă “jos dictatura sanitară” – aşa cum a fost cazul în week-end când sute de mii de oameni au manifestat în diverse puncte din Franţa împotriva restricţionării accesului în spaţiul public dar şi a obligativităţii de a se vacina – în cazul personalului sanitar, pompierilor, personalului de pe ambulante ori case de bătrâni. Aceştia au termen să se vaccineze până pe 15 septembrie.

Deja, 7 sindicate ale pompierilor anunţă că se opun vaccinării obligatorii.

Aceste sindicate au trimis o scrisoare parlamentarilor cerând abandonarea obligativităţii vaccinale.

Pompierii sunt de părere că Guvernul utilizează metode ce nu au nicio legătură cu recomandarea organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cea care pledează pentru o ” vaccinare fără constrângeri”. “Nu ne opunem vaccinării ci suntem foarte ataşaţi de libertăţile individuale”, scriu în scrisoare sindicatele pompierilor.

Proiectul de lege se află în Parlament, urmând să fie adoptat până la finele săptămânii. Francezii sunt divizaţi – unii au luat calea vaccinodromurilor şi au format cozi imense pentru a se vaccina iar alţii îşi exprimă nemulţumirea faţă de ceea ce denumesc «dictatura sanitară».

Pentru a mobiliza şi mai mult populaţia, Guvernul susţine că ne aflăm în al 4-lea val epidemic şi că 80% din contaminări sunt cu varianta Delta.

Miercuri dimineaţă,  şeful statului va ţine un nou Consiliu de Apărare sanitară iar joi proiectul de lege va fi dezbătut în Senat, dominat de dreapta.