Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Preşedintele Emmanuel Macron vizat de Pegasus

presedintele_emmanuel_macron_pe_champs-elysees_cu_ocazia_zilei_nationale_a_frantei_14_iulie_2021.jpg

Presedintele Emmanuel Macron pe Champs-Elysées, cu ocazia zilei nationale a Frantei, 14 iulie 2021.
Presedintele Emmanuel Macron pe Champs-Elysées, cu ocazia zilei nationale a Frantei, 14 iulie 2021.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin / AFP

Publicaţia franceză Le Monde dezvăluie că telefonul mobil al preşedintelui Emmanuel Macron a fost vizat de aplicaţia spion Pegasus. Numele şefului de stat figurează pe lista personalităţilor vizate de Pegasus. O operaţiune condusă la cererea serviciilor de informaţii marocane.

Software-ul Pegasus a fost conceput de societatea israeliană NSO. Virusul, odată ajuns într-un telefon mobil permite recuperarea integralităţii datelor din aparat. Permite chiar declanşarea microfonului, al camerei foto, al GPS-ului, poate înregistra toate mişcările de pe ecran, poate asculta convorbirile telefonice, într-un cuvânt – totul.

Numărul de telefon al preşedintelui Emmanuel Macron şi ai unor membri ai guvernului francez figurează pe lista de potenţiale ţinte ale virusului Pegasus, utilizat de unele state pentru a spiona diverse personalităţi, jurnalişti, activiţti, militanţi pentru drepturile omului, precizează Laurent Richard, directorul organizaţiei Forbidden Stories, cea care a codus Ancheta Pegasus – cea care a scos la iveală acest sistem de spionaj masiv.

Printre aceste numere se află cel al fostului premier, Edouard Philippe şi a 14 membri ai guvernului. Ele ar fi fost selecţionate de un serviciu de securitate marocan, utilizator al acestui software, scrie AFP.

Responsabilul Forbidden Stories declară că a descoperit toate aceste numere de telefon dar nu a putut să ancheteze asupra numărului de telefon al preşedintelui Macron – deci nu se ştie dacă aparatul a fost sau nu infectat şi dacă şeful statului a fost spionat ori nu.

Fie că a fost sau nu, faptul că numărul lui apare pe listă indică interesul de a fi spionat, spune Laurent Richard, directorul organizaţiei Forbidden Stories.

Dacă s-a întâmplat, faptele sunt foarte grave, a reacţionat palatul Elysée adăugând că este făcută o anchetă pentru clarificarea situaţiei.    

Forbidden Stories şi Amnesty International au obţinut o listă cu 50.000 de numere de telefon selecţionate de clienţi ai NSO, începând cu 2016 pentru o eventuală supraveghere. Lista a fost împărtăşită cu 17 instituţii media care au dezvăluit existenţa ei în urmă cu 48 de ore.