
Special Paris
Marea Britanie alocă 62 de milioane de euro pentru a diminua migraţia de cele două părţi ale Canalului Mânecii
patrula_de_jandarmi_francezi_pe_o_plaja_de_la_tardinghen_in_apropiere_de_calais_4_aprilie_2019.

Cel puţin 430 de migranţi au traversat Canalul Mânecii luni, dinspre Franţa către Anglia, potrivit ministerului britanic de Interne. Este un record pentru o singură zi şi se înregistrează într-un moment în care este reformat sistemul britanic de azil.
Precedentul record era de 416 persoane şi s-a înregistrat în septembrie 2020.
Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin şi omologul britanic, Priti Patel au discutat situaţia prin intermediul unei videoconferinţe şi au convenit asupra unei « mai bune cooperări pentru a reduce migraţia clandestină ».
Astfel, Marea Britanie se angajează să se implice cu 62,7 milioane de euro, în 2021-2022, pentru a susţine Franţa în lupta împotriva migraţiei ilegale iar Franţa se angajează să desfăşoare mai multe forţe de ordine de-a lungul coastei franceze.
Franţa şi Marea Britanie se gândesc la crearea unei "frontiere inteligente" de-a lungul litoralului, care va avea la bază « aparatură soficsticată şi tehnologie de supraveghere pentru depistarea oricărei tentative de tracere a Canalului Mânecii».
Potrivit BBC, de la începutul anului, aproape 8.000 de persoane, îmbarcate în 345 de ambarcaţiuni au traversat Canalul Mânecii spre coasta britanică. Guvernul britanic se angajase deja să facă această “cale marítimă impracticabilă pentru migraţie” iar la rândul ei Franţa promisese că va bloca şi ea acest trafic.
Ministerul de Interne britanic susţine că această creştere poate fi pusă pe seama unui migraţii tot mai ample existente în Europa şi că aceşti oameni ar trebui să ceară azil în prima ţară sigură în care au intrat, pentru a nu-şi risca viaţa încercând să traverseze Canalul Mânecii.
Proiectul de lege britanc vrea diferenţierea dreptului la azil în funcţie de modul de intrare în MB – legal ori ilegal.
Apoi, mai prevede o creştere de la 6 luni la 4 ani a pedeapsei cu închisoarea pentru migranţii care încearcă să intre ilegal în MB iar pentru cei care îi ajută – pentru călăuze – pedeapsa va fi mărită de la 14 ani, cât este în prezent …la detenţie pe viaţă.