Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Peste 160.000 de manifestanți împotriva pașaportului sanitar și a obligativității vaccinale anti-Covid

peste_160.000_de_manifestanti_au_protestat_sambata_in_franta_impotriva_pasaportului_sanitar_24_iulie_2021._.jpg

Peste 160.000 de manifestanți au protestat sâmbătă în Franța împotriva pașaportului sanitar, 24 iulie 2021.
Peste 160.000 de manifestanți au protestat sâmbătă în Franța împotriva pașaportului sanitar, 24 iulie 2021.
Image source: 
REUTERS - BENOIT TESSIER

Potrivit Ministerului de Interne, 161.000 de persoane au manifestat în Franța în acest week-end împotriva restricțiilor ce vor fi impuse prin intermediul pașaportului sanitar și a obligativității vaccinale în cazul personalului sanitar, al angajaților din casele de bătrâni și al serviciilor de urgență - cum este cazul pompierilor, foarte solicitați de la începutul pandemiei de Covid. Proteste similaire au avut loc și în urmă cu o săptămână, când, Ministerul de Interne vorbea de o prezență de 110.000 de manifestanți în întreaga Franță.

Aproximativ 5.000 de oameni au protestat la Montpellier, 6.000 la Nisa și 4.000 la Strasbourg. Mai peste tot în Franța oamenii au coborât în stradă pentru a striga ”libertate„ și pentru a cere demisia președintelui Emmanuel Macron. În total, au fost 170 de proteste iar în Paris au ieșit în stradă peste 10.000 de manifestanți, potrivit Ministerului de Interne. 

 

Reprezentanți ai mișcării Vestele galbene, personal medical și studenți au făcut parte din manifestanți. Lumea, vaccinată ori nu, a ieșit în stradă cu steaguri tricolore și a protestat calm, cea mai mare parte a timpului. Au fost și incidente la Nantes, Lyon, Toulouse  și Paris spre exemplu. La Paris, 28 de polițiști și jandarmi au fost răniți iar în întreaga țară 70 de protestatari au fost reținuți după ciocnirile între manifestanți și forțele de ordine.

 

Protestatarii vor să fie lăsați să decidă ei singuri dacă se vor vaccina, sau nu, împotriva Covid-19. 

 

Unul dintre manifestanți susține că deși este vaccinat, este împotriva pașasportului sanitar pe care refuză să îl utilizeze  deoarece, pentru el reprezintă o restricționare a libertăților. 

 

O altă doamnă, a venit la protest îmbrăcată în haina albă inscripționată cu sigla Hôpitaux de Paris - organismul care se ocupă de spitalele pariziene. Această infirmieră va fi în curând obligată să se vaccineze pentru a putea să lucreze, dar ea refuză. ”Ne-au aplaudat la începutul epidemiei de Covid, am lucrat fără să fim vaccinați iar acum suntem puși la zid. Nu se justifică obligativitatea vaccinării”, este de părere această infirmieră. 

 

Printre protestatari s-a aflat și un tânăr de 20 de ani care declară că este pregătit să ocoloească legea și să utilizeze un certificat fals pentru a putea să aibă în continuare acces în diversele spații publice. 

 

La fel ca în cazul mișcării Vestelor Galbene, manifestanții împotriva pașaportului sanitar vor să se mobilizeze în fiecare week-end, pentru a îndupleca guvernul să revină asupra acestei decizii. 

 

În Paris, la finele zilei de protest, ciocniri au avut loc între aproximativ 200 de manifestanți și forțele de ordine, pe Champs-Élysées.

 

Proiectul de lege ce prevede obligativitatea vaccinală în cazul personalul sanitar ce lucrează în spitale, case de bătrâni și servicii de urgență precum și introducerea unui pașaport sanitar pentru a putea intra în diverse spații publice, a fost adoptat de Adunarea Națională, în primă lectură, vineri.

Sâmbătă, Senatul, a adus mai multe schimbări proiectului - minorii nu vor trebui să prezinte un pașaport sanitar iar el va fi cerut doar pentru accesul în spații închise. 

 

Dar, proiectul va trebui să mai treacă și prin diverse comisii parlamentare. 

 

În baza unui decret, diverse instituții din Franța (cinematografe, galerii de artă, operă, teatru, discoteci, săli de sport, parcuri de atracții) condiționează deja accesul oamenilor de acest pașaport sanitar care este obținut de persoanele vaccinate, de cei care sunt testați negativ la Covid-19 ori de cei care s-au însănătoșit după ce s-au infectat cu Covid, în ultimele 6 luni. Urmează ca el să fie extins și pentru a se putea intra în restaurante, mall-uri ori mari suprafețe comerciale.

 

Aflat în Polinezia Franceză președintele Emmanuel Macron a reacționat la protestele din Franța continentală: „fiecare este liber să se exprime calm. Dar, dacă vă contaminați familia ori pe mine, devin o victimă a libertății voastre în timp ce aveți posibilitatea să vă protejați și să mă protejați. Iar dacă ajungeți la spital, personalul medical va trebui să se ocupe de voi și poate va trebui să renunțe la altcineva. Iar asta nu se mai numește libertate, se numește iresponsabilitate și egoism. Libertatea prin care nu datorez nimic nimanui nu există căci ea este o responsabilitate reciprocă”, a precizat președintele Emmanuel Macron.