Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turism în spațiu: Thomas Pequet susține călătoriile ce pot ajuta omenirea să progreseze

astronautul_francez_thomas_pesquet_a_fost_in_direct_de_pe_statia_spatiala_internationala_cu_redactiile_rfi_si_france24._.jpg

Astronautul francez Thomas Pesquet a fost în direct de pe Statia Spatiala Internationala cu redactiile RFI si France24.
Astronautul francez Thomas Pesquet a fost în direct de pe Statia Spatiala Internationala cu redactiile RFI si France24.
Sursa imaginii: 
captura de ecran France24

Din Staţia Spaţială Internaţională, astronautul francez Thomas Pesquet a acordat un interviu în exclusivitate pentru RFI & France24. A vorbit despre ieşirea în afara imensei maşinării, venirea unui nou modul ISS dar şi despre cum îşi va continua misiunea. Thomas Pesquet decola pe 23 aprilie de la Centrul Spaţial din Kennedy, pentru a doua sa misiune în spaţiu, una de 6 luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Se află aşadar la jumătatea masiunii sale derulate deasupra Pământului.

Pe 21 iulie, Rusia a lansat un nou modul ştiinţific iar el va fi instalat pe imensa structură a ISS. 

Cu o întârziere de 14 ani, Nauka – ştiinţă în limba rusă, a ajuns în spaţiu urmând ca pe 29 iulie să amareze de ISS. Deocamdată, pe locul său se află un alt modul rusesc ce va fi debranşat iar ulterior se va dezintegra în atmosferă. 

Odată Nauka instalată, vor exista 70 de metri cubi de spaţiu suplimentar pentru cosmonauţi – printre care este amenajată o bucătărie şi toalete şi bineînţeles noi instalaţii pentru experimente ştiinţifice. 

Modulul aduce şi un nou braţ robotic – ERA – de producţie europeană. 

Ce se ştie deja este că Staţia Spaţială Internaţioanală este prevăzută să funcţioneze până în 2028. Astfel că se pune întrebarea dacă acest nou modul nu este lansat prea târziu ?

Thomas Pesquet: "Modulul este util, el a fost gândit pentru a fi lansat în urmă cu câţiva ani, undeva în 2013, aşadar s-a acumulat o oarecare întârziere. Dar, cred că 2028 este o dată pentru care toată lumea s-a pus de acord dar asta nu înseamnă că nu putem să mai continuăm un pic mai mult. Decizia va depinde de foarte multe lucruri: de alte programme care încep să prindă contur, de rapiditatea cu care am putea să revenim pe Lună. 2028 este sfârşitul anunţat al parteneriatului pentru care toate agenţiile spaţiale internaţionale au semnat dar asta nu înseamnă automat sfârşitul efectiv al staţiei în sine. Spre exemplu, dacă colegii ruşi vor decide să continue, nimic nu le interzice să îşi separe bucata lor de staţie şi să continue să funcţioneze cu ea. Nu e simplu, dar e posibil". 

 

RFI: De când aţi ajuns, aţi ieşit de 3 ori în afara staţiei pentru a instala 2 panouri solare, 3 ieşiri destul de lungi, grupate în aproximativ o săptămână. Cum vă simţiţi după un astfel de maraton?

 

Thomas Pesquet: "Ne simţim bine, am reuşit să instalăm aceste panouri solare şi asta e important. Coregrafia a fost complicată, am lucrat cu un braţ robotic, eram prea aproape de panou şi trebuia să fim foarte atenţi la ceea ce făceam, fizic a fost mult mai difícil decât îmi imaginam, a fost foarte greu să le instalăm. Dar la final am fost foarte mulţumiţi şi uşuraţi, de-a dreptul, că le-am instalat. În plus, Staţia Spaţială avea nevoie de ele, cele vechi au îmbătrânit. Ïn prezent avem 35% ori 40% mai multă energie datorită lor. Am avut dureri peste tot la final dar am face-o din nou dacă ar trebui”. 

 

RFI: E dur cotidianul?

 

Thomas Pesquet: ”Da, putem găsi că timpul trece un pic lent. Psihologic, a doua misiune este un pic mai dificilă deoarece plăcerea de a descoperi nu mai este aceeaşi ca la prima misiune. Nu mai există aceeaşi excitaţie ca prima dată când mă gândeam că poate este singura dată când mă voi afla în spaţiu. Prima dată voiam să fac totul. Ïmi spuneam că 6 luni nu este deloc mult. Voiam să îmi sun toţi prietenii la telefon. Voiam să fotografiez de aici toate locurile în care am ajuns pe Pământ. Să fac tot ce era posibil să fac în spaţiu. Ïn aceea singură dată pentru că nu ştiam dacă voi reuşi vreodată să revin aici. Si am reuşit să fac câte ceva din toate acestea. Nu totul. De data aceasta presiunea nu mai este la fel de mare. Am, cred, ceva mai mult timp. Dar putem să comunicăm pe intermediul mailurilor, prin conferinţe vídeo, prin telefon, încercăm să se concentrăm cu toţii la părţile bune”. 

 

RFI: Pe Pământ se vorbeşte foarte mult de turism spaţial dar şi de cinematografie în spaţiu – ruşii dar şi americanii iau în calcul să producă un film chiar în spaţiu, iar Tom Cruise ar fi pe afiş.  Thomas Pesquet, cum vi-aţi vedea cariera ca actor? 

Thomas Pesquet: "Aş fi undeva într-un film foarte prost francez – pentru că nu am niciun talent de actor. Dar, revenind la turism spaţial, cine vrea să facă un tur prin spaţiu – de ce nu, dar, ce încercăm noi să facem este cercetare cu scopul unui progres. Iar eu susţin această idee, de cercetare ce poate aduce o valoare. Cred că este ca în aviaţie: la început a fost un sport pentru bogaţi iar acum permite oamenilor să călătorească, să descopere. Rămâne să vedem unde ne vor duce aceste iniţiative private în spaţiu."