
Special Paris
Trăim pe datorie: Umanitatea şi-a consumat resursele naturale planetare
in_2019_ziua_in_care_planeta_si-a_consumat_resursele_a_fost_29_iulie._situatia_a_fost_ceva_mai_buna_in_2020_din_cauza_opririi_activitatilor_industriale_la_nivel_planetar_pe_fondul_epidemiei_de_covid-19.jpg

La mai bine de 5 luni până la finele anului, joi, 29 iulie este ziua din care ne-am epuizat bugetul planetar al resurselor biologice pentru acest an.
Dacă am fi avut nevoie ca cineva să ne aducă aminte că există o urgenţă climatică şi ecologică cu care ne confruntăm, această zi asta face, explică Susan Aitken, responsabil politic în Glasgow, oraş ce va găzdui COP26 pentru climat, în luna noiembrie.
Acest indice vrea să ilustreze faptul că populaţia consumă din ce în ce mai repede. Mai exact, pentru a răspunde tuturor cerinţelor planetare, populaţia de acum are nevoie de încă pe atât.
Data este calculată în funcţie de amprenta ecologică lăsată de oameni prin activităţile lor şi de «biocapacitatea» Pământului. Altfel spus, se ţine cont de suprafaţa terestră şi marítimă necesară pentru producerea de resurse pentru consum iar apoi se ţine cont de capacitatea ecosistemelor de a se regenera şi de a absorbi deşeurile produse de om, în special a monoxidului de carbon.
Iar ziua în care consumăm mai mult decât producem – ziua depăşirii cum a fost ea denumită – intervine în momentul în care presiunea umană depăşeşte capacităţile de regenerare a ecosistemelor naturale.
Potrivit ONG-ului american Global Footprint Network, această zi intervine în calendar tot mai devreme, de 50 de ani încoace. În anul 1970 această zi a depăşirii a fost pe 29 decembrie, în 1980 a fost pe 4 noiembrie, în 1990 a fost pe 11 octombrie, în 2000 a intervenit deja în 23 septembrie iar în 2010 a fost în 7 august.
Iar în 2020, pe fondul pandemiei mondiale de Covid, ziua depăşirii a intervenit practic cu «o întârziere» de 3 săptămâni, comparativ cu 2019.
Explicaţia pentru situaţia din acest an 2021: de vină este poluarea cauzată de monoxidul de carbon (+6,6%) şi o diminuare (-0,5%) a biocapacităţii forestiere mondiale – pusă pe seama defrişărilor din pădurea amazoniană, susţine ONG-ul american.