
Special Paris
Vaccinarea anti-Covid: Cu ce costuri?
doze_de_vaccin_pfizer_biontech_impotriva_covid-19.

Compania americană Pfizer publică rezultatele trimestriale iar cifra este ameţitoare: 18 miliarde 900 de milioane de dolari cifră de afaceri pentru ansamblul activităţilor.
Evident, vaccinul anti-Covid, realizat în parteneriat cu germanii de la BioNTech, este de vină pentru aceste încasări. Si nu este decât începutul. În total, pentru acest an, grupul prevede încasări de 33,5 miliarde de dolari.
Foarte căutat pentru produsul său, laboratorul american este departe, foarte departe de concurenţii săi. Ca o comparaţie, Johnson & Johnson anticipează venituri de 2,5 miliarde de dolari din vânzările vaccinului său, pentru acest an.
Vaccinul Pfizer a costat la început 12 euro, apoi 15,5 euro doza pentru ca să ajungă la 20 de euro, în cazul comenzii venite de la Comisia Europeană.
Ultima comandă primită vine din Statele Unite care doreşte 200 de milioane de doze suplimentare. Vor urma fără dubiu şi alte comenzi, dacă se va adeveri că o a treia doză este necesară.
ONG-uri de pe întreaga planetă denunţă laboratoarele farmaceutice că profită de monopolul lor pentru a “umfla” artificial preţul de vânzare al produselor anti-Covid. O anchetă a People’s Vaccinne Alliance, din care Oxfam face parte arată că acest monopol face de 5 ori mai ridicat costul unui vaccin anti-Covid, în lume.
Pentru UE costul suplimentar este de 31 de miliarde de euro. Banii au ajuns în buzunarele patronilor acestor laboratoare este de părere Nicolas Vercken – director la Oxfam Franţa: "Avem în lume 9 noi miliardari datorită acestor vaccinuri. Primul miliardar, care a reuşit de anul trecut să facă o avere de peste 4 miliarde de euro, este PDG-ul laboratorului Moderna, Stéphane Bancel. Asta ne arată că există un transfer al banului încasat de la contribuabilul european către acţionari. Observăm că există o penurie, organizată de laboratoare cu scopul de a atrage fonduri publice, cu scopul unui beneficiu obţinut de unii. Iar aceste ţări bogate, refuzând să facă presiune asupra societăţilor farmaceutice , acceptă să achite o factură umflată. Acceptă să încaseze banul contribuabilului pentru a-l pune în buzunarul PDG-urilor de laboratoare".
Dar, cererea este tot mai mare şi deci se pune întrebarea cât de mult ar putea să crească preţul de aici încolo? Nathalie Coutinet este economistă în domeniul sănătăţii, cercetătoare în cadrul Universităţii Sorbonne din Paris: "Pfizer are mari capacităţi de producţie de care Moderna nu dispune. Este cert, preţurile au crescut déjà, comparativ cu ceea ce se întâmpla în momentul apariţiei acestor vaccinuri. Pfizer a anunţat déjà că va creşte preţurile produselor sale. Ne putem aştepta ca preţurile să crească, cel puţin atât timp cât nu există un vaccin alternativ şi fiabil. Poate că Sanofi va reuşi să încetinească puţin creşterea preţurilor".
Ce pot să facă statele în acest caz? Nathalie Coutinet: "Din păcate nu pot face mare lucru. Pentru că statele au pierdut puterea asupra firmelor farmaceutice. Ar trebui ca laboratoarele să se unească pentru a face presiune asupra laboaratoarelor. A fost cazul la început, când negocierile s-au făcut grupat, la nivelul mai multor state. Acum, este mult mai difícil şi observăm că laboratoarele au puterea".