Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: De astăzi, paşaport sanitar pentru a merge la restaurant

adunarea_nationala_a_aprobat_pe_26_iulie_proiectul_de_lege_privitor_la_gestionarea_epidemiei._acesta_conditioneaza_accesul_in_diverse_spatii_de_un_pasaport_sanitar.

Adunarea Nationala a aprobat pe 26 iulie proiectul de lege privitor la gestionarea epidemiei. Acesta conditioneaza accesul în diverse spatii de un pasaport sanitar.
Adunarea Nationala a aprobat pe 26 iulie proiectul de lege privitor la gestionarea epidemiei. Acesta conditioneaza accesul în diverse spatii de un pasaport sanitar.
Sursa imaginii: 
© AFP - Pascal Pochard-Casabianca

În plină vacanţă, cel mai turistic oraş european, Parisul, suferă în urma restricţiilor impuse patronilor de restaurante, spaţii de cultură ori de divertisment. Pentru a putea intra în aceste spaţii este nevoie de un paşaport sanitar – care arată că posesorul lui a fost vaccinat împotriva Covid-19, a fost testat negativ ori s-a însănătoşit după ce a avut Covid. Peste 200.000 de persoane au manifestat în întreaga Franţă împotriva acestui paşaport sanitar şi a obligativităţii vaccinării în cazul personalului sanitar, al celui de urgenţă, al angajaţilor din sectorul restaurantelor.

Cultura, divertismentul, hotelurile şi restaurantele sunt exact cele mai lovite de epidemia de Covid - după 9 luni în care acestea au trebuit să stea cu obloanele trase, pe  fondul restricţiilor sanitare.

Acum, preşedintele Emmanuel Macron a dorit acest paşaport verde, o lege a fost adoptată în acest sens, într-o duminică noapte, spre luni, iar ea se aplică deja pentru spaţiile de cultură şi diverstisment iar din 1 august şi pentru restaurante. Peste 200.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva acestei legi, pentru al treilea week-end consecutiv iar protestatarii promit că nu se vor opri aici.

În ziua în care s-a început verificarea acestui paşaport, pentru inrarea în cinematografe, spaţii de cultură ori divertisment, vânzările de bilete au scăzut cu 70% comparativ cu ceea ce se vânduse până atunci, în zile normale aşadar. Calculat în euro, scăderea încasărilor este între 3 şi 4 milioane din cifra de afaceri, pentru o singură zi.

Federaţia Naţională a Editorilor de Film a cerut déjà ca sectorul să fie ajutat de Guvern.

Pentru sectorul restaurantelor, calculul pierderilor este mai greu de făcut dar se situează între 30% şi 50% din cifra de afaceri, în funcţie de regiune.

Angajaţii care nu vor respecta legea nu vor fi disponibilizaţi dar vor trebui să intre în concediu fără plată, pe o perioadă iniţială de 2 luni dar ca poate fi prelungită până când angajatul se va vaccina.

Pe 5 august, Consiliul Constituţional va anunţa dacă dă undă verde acestei legi.

Asadar, în lipsa paşaportului sanitar, clienţii nu vor putea intra în restaurante, baruri şi cafenele iar personalul va trebui să refuze să îi servească.

Elodie este proprietara unui restaurant din sudul Parisului: "Vom fi nevoiţi să refuzăm clienţi. Iar noi din contră, singura noastră dorinţă este să lucrăm căci am fost obligaţi să stăm închişi 9 luni pentru a limita propagarea Covid-19. Iar acum vrem să lucrăm, nu să le spunem clienţilor că nu îi putem servi. Estimez că nu noi trebuie să facem vreo verificare".

Ideea de a controla clienţii nu îl entuziasmează nici pe Karim, gestionar de restaurant – dar, pentru el, prioritar este ca epidemia să fie stăpânită. El vrea să pună în aplicare legea iar în rest, spune el, "este o chestiune de bun simţ".

Personalul din restaurante va trebui să fie şi el vaccinat anti-Covid până la fínele lui august. Ori, vor trebui să se testeze la fiecare 2 zile. Deloc plăcut pentru acest salariat într-un restaurant parizian: "Chiar dacă nu ne convine, suntem obligaţi căci ne pierdem munca şi nu putem fără muncă.  Si eu şi colegii mei suntem obligaţi să ne vaccinăm".

Chiar dacă sectorul nu este de acord cu introducerea unui paşaport sanitar, patronii îşi pun speranţele în acest sezon, după 9 luni în care au fost obligaţi să stea cu obloanele trase iar lipsa turiştilor le diminuează încasările.

Cei care nu vor respecta legea, riscă închiderea administrativă timp de 15 zile iar în caz de recidivă riscă sancţiuni penale.