Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: Manifestaţii împotriva restricţiilor sanitare

Berlin: O manifestanta agita o pancarta pe care se poate citi 'libertate' în cadrul unui protest împotriva pasaportului vaccinal si a obligativitatii vaccinale anti-Covid, 1 august 2021.

Berlin: O manifestanta agita o pancarta pe care se poate citi  'libertate' în cadrul unui protest împotriva pasaportului vaccinal si a obligativitatii vaccinale anti-Covid, 1 august 2021.
Berlin: O manifestanta agita o pancarta pe care se poate citi 'libertate' în cadrul unui protest împotriva pasaportului vaccinal si a obligativitatii vaccinale anti-Covid, 1 august 2021.
Image source: 
CHRISTIAN MANG / REUTERS

În Franţa, 200.000 de persoane au protestat în acest week-end, pentru al treilea sfârşit de săptămână consecutiv iar la Berlin au izbucnit violenţe într-o manifestaţie împotriva restricţiilor sanitare impuse de guvern.

În Franţa, mai bine de 70 de persoane au fost reţinute, anunţă Ministerul de Interne, ca urmare a manifestaţiilor împotriva paşaportului sanitar şi a obligativităţii vaccinării personalului sanitar, de urgenţe şi a angajaţilor din sectorul public.

În Franţa, 200.000 de oameni au protestat în diverse oraşe, în unele locuri paşnic iar în unele nu. 25 de persoane au fost reţinute la Paris, dintre care 2 minori. Ei sunt acuzaţi de violenţe la adresa forţelor de ordine ori pentru că aveau asupra lor exploziv.  

180 de manifestatii împotriva pasaportului sanitar au avut loc în acest week-end în Frant. Aici pot fi vazuti protestatarii din Paris, 31 iulie 2021.
180 de manifestatii împotriva pasaportului sanitar au avut loc în acest week-end în Frant. Aici pot fi vazuti protestatarii din Paris, 31 iulie 2021.
Image source: 
BENJAMIN GIRETTE / LE MONDE

Ministerul de Interne a anunţat că 3 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi dar nu au precizat câte victime s-au înregistrat în rândul protestatarilor.

A fost al treilea week-end consecutiv de manifestaţii în Franţa, împotriva paşaportului sanitar. Deşi vacanţele au început, mobilizarea a fost şi mai importantă de această dată.

În urmă cu o săptămână au fost în stradă 160.000 de oameni, după cum arată statistica Ministerului de Interne şi 110.000 acum 2 săptămâni.

S-a protestat la Paris, Nantes unde ambianţa a fost foarte tensionată, după cum anunţă prefectura, s-a ieşit în stradă la Nisa, la Montpellier, Marsilia, Strasbourg, Bordeaux, Rennes, Lille.

În Europa, lumea a ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea şi la Berlin. Aici, sute de persoane ostile restricţiilor impuse pentru limitarea transmiterii de Covid, au protestat în stradă în ciuda faptul că sunt interzise manifestaţiile şi adunările publice. S-au înregistrat altercaţii între protestatari şi forţele de ordine care, au folosit un gaz puternic iritant şi a folosit violenţa fizică pentru a reţine mai multe persoane.

Justiţia germană a interzis mai multe manifestaţii prevăzute să aibă loc în acest week-end, în special aceasta de la Berlin. Tribunalul a decis că nu poate autoriza un astfel de eveniment de teamă că protestatarii nu vor respecta restricţiile sanitare, în timp ce numărul de îmbolnăviri creşte.

La Berlin, mai bine de 2.000 de agenţi au fost mobilizaţi în întreg oraşul pentru a împiedica această manifestaţie să aibă loc. Unii manifestanţi au scandat ‘libertate’ şi ‘nu dictaturii Corona’.

Revenind la Paris, mai mulţi jurnalişti au fost şi în acest week-end ţinta atacurilor manifestanţilor.

Cu câteva zile înainte, organizaţia Reporters sans frontières a cerut « protejarea dreptului de a informa » după ce, în urmă cu o săptămână, cel puţin 7 jurnalişti au fost agresaţi iar alţii ameninţaţi în cadrul manifestaţiilor derulate împotriva paşaportului sanitar dar şi a altor restricţii sanitare în Franţa, Italia, Spania şi Slovacia.