
Special Paris
Afganistan: occidentalii se retrag, Turcia şi China îşi avansează pionii…
capture_decran_2021-08-02_a_20.16.34.png

Începută în luna mai, retragerea din Afganistan a celor zece mii de soldaţi ai Alianţei Atlantice, dintre care 2500 sunt americani, urmează să se încheie în mod oficial la sfîrşitul acestei luni, pe 31 august. Nu este exclus ca talibanii, pentru a marca simbolic sfîrşitul intervenţiei occidentale în Afganistan, să-şi propună ca tot atunci să cucerească şi capitala Kabul. Talibanii pretind că în prezent controlează 85 la sută din teritoriul afgan şi aproape toate frontierele.
Interesant este, în acest context, faptul că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se oferă să asigure el securitatea aeroportului internaţional Hamid Karzai de la Kabul. Cotidianul Le Monde consideră că preşedintele turc încearcă în felul acesta să-şi amelioreze relaţiile cu omologul său american Joe Biden. Din cauza politicii sale de apropiere de Rusia, Biden l-a sancţionat de Erdogan. Statele Unite au exclus Turcia dintr-un important program de fabricare a avionului indetectabil F-35…
Prezenţa unor forţe militare turce la Kabul, chiar dacă Turcia este membră a Alianţei Atlantice, are însă şi altă semnificaţie. Ori de cîte ori occidentalii se retrag dintr-o regiune a globului, imediat îşi plasează acolo pionii alte puteri dorind să joace un rol internaţional: Rusia, China, Turcia… Pariul, destul de riscant, al lui Erdogan constă probabil în această intenţie, de a deveni un actor inconturnabil în Afganistan, tot aşa cum a devenit în zona Mediteranei unde jonglează cu fluxul migratoriu şi are un cuvînt de spus în Siria şi în Libia.
Turcia dispune în prezent de 500 de soldaţi la faţa locului. Va trimite oare Erdogan forţe suplimentare? Sau va recurge la serviciile mercenarilor sirieni, cum a făcut-o în Libia. S-ar părea că acesta este scenariul preconizat de el, acela de a trimit 2000 de mercenari la Kabul, pentru a limita pierderile eventuale printre soldaţii turci. Talibanii l-au avertizat însă că ei vor lupta împotriva oricărui ocupant străin, fie el şi musulman…
Se va instala oare haosul în Afganistan după plecarea americanilor? Întrebarea îi frămînă de multă vreme pe cei direct vizaţi precum şi pe observatori. Chinezii, însă, încearcă să se „aranjeze” cu talibanii. Pe 28 iulie o delegaţie de talibani a fost primită în China de înalţi responsabili ai diplomaţiei chineze. Potrivit agenţiilor de presă, delegaţia talibană a fost format din 9 membri, printre care mollahul Abdul Ghani Baradar, al doilea în ierarhia conducerii talibanilor. Talibanii par să fi dat asigurări Chinei că în nici un caz teritoriul afgan nu va fi utilizat de nici o forţă de natură să ameninţe securitatea altei ţări. China are deja experienţa dezvoltării de relaţii economice excelente cu regimuri dictatoriale. Nu este exclus să aflăm într-o zi, dacă talibanii vor lua efectiv puterea, că principalul lor partener economic va fi China.