Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinare anti-Covid Franţa: Emmanuel Macron le răspunde tinerilor pe reţelele Instagram şi TikTok

macron_insta.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron pe reteaua de socializare Instagram, 2 august 2021.
Presedintele francez Emmanuel Macron pe reteaua de socializare Instagram, 2 august 2021.
Sursa imaginii: 
Instagram Emmanuel Macron

Aflat oficial în vacanţă, Emmanuel Macron se rataă preocupat mai departe de sănătatea compatrioţilor săi şi în particular a tinerilor. Astfel, într-o postare video pe Instagram şi TikTok, preşedintele Franţei le propune utilizatorilor acestor reţele de socializare să le răspundă direct la întrebările legate de vaccinarea anti-Covid. In opinia liderului de la Elysée, «singura armă» pentru a ţine piept valului 4 de coronavirus este vaccinul.

După trei sâmbete consecutive în care au ieşit în stradă tot mai mulţi adversari ai vaccinului sau ai paşaportului sanitar – peste 200.000 ultima dată – Emmanuel Macron a decis să treacă la ofensivă.

De la locul său de vilegiatură – fortul Brégançon de la Mediterană – preşedintele Franţei li s-a adresat direct celor mai sceptici vizavi de vaccinare şi anume tinerii. Doar 13% din tranşa de vârstă 12-17 ani s-au vaccinat anti-Covid.

Imbrăcat într-un simplu tricou negru, filmat în mod selfie şi cu drapelul tricolor pe fundal, liderul de la Elysée a postat un scurt video pe reţelele Instagram şi TikTok în care le promite utilizatorilor să le răspundă la toate întrebările legate de vaccin. Asta pentru a contra «informaţiile false, zvonurile şi toate prostiile care mai circulă» spune Macron.

Zis şi făcut. După anunţul iniţial în care preşedintele reaminteşte că «peste 42 de milioane de francezi au primit déjà prima doză de vaccin (63% din populaţie) iar 35 de milioane dintre ei (52% din populaţie) sunt complet imunizaţi», Emmanuel Macron a răspuns luni la primele două întrebări iar marţi la a treia şi a patra.

Prima venea de la un tânăr care spunea că el nu se vaccinează pentru că e tânăr, sănătos şi deci chiar dacă se îmbolnăveşte, nu va face o formă gravă de Covid. A doua înterbare se referea la faptul că vaccinul nu este sigur 100% şi deci chiar şi vaccinat mă pot îmbolnăvi. A treia întrebare adresată lui Macron amintea că vaccinul a fost dezvoltat prea repede, în particular cel pe bază de ARN mesager, şi că deci nu avem destul recul ca să fim siguri de el. In fine, a patra întrebare la care a răspuns Emmanuel Macron este axată pe efectele secundare ale vaccinului.

 

 

La fiecare întrebare, preşedintele francez răspunde scurt, concis, destins şi pe un ton şi cu un limbaj care se vrea cel al tinerilor. «Preşedintele va răspunde la întrebări de-a lungul întregii săptămâni» precizează palatul Elysée agenţiei France Presse. Mai ales că întrebările puse dar la care preşedintele nu a răspuns sunt vizibile şi extrem de numeroase şi de variate. «La ce foloseşte vaccinul dacă în anumite zone trebuie iarăşi să punem masca pe faţă ?», «Ce intră în compoziţia vaccinului?», «Cum ne puteţi dovedi că vaccinul evită formele grave ale bolii?». In fine, nu lipseşte nici tradiţionala întrebare-tip a complotiştilor «E adevărat că vaccinul conţine un cip 5G?».

Comentariile legate de iniţiativa mediatică a lui Emmanuel Macron sunt şi ele relevante. «Ne vorbeşte un preşedinte sau un lobbyist?» se întreabă un internaut. Alţii observă că în ciuda tonului deschis şi lejer, preşedintele evită în fapt să răspundă foarte clar şi direct la întrebări. Nu au lipsit comentariile şi speculaţiile cu privire la tricoul lui Macron din primele 4 intervenţii, mai exact marca – necunoscută – care arborează un semn ciudat, asemănător cu o bufniţă stilizată.

Cert este că operaţiunea de comunicare prezidenţială în plină vacanţă de vară demonstrează însă că executivul de la Paris este îngrijorat de perspectiva în care se va reveni pe băncile şcolilor, la început de septembrie, dar şi de contestaţia populară care se face tot mai auzită.

 
Vaccinare Franţa: Emmanuel Macron le răspunde tinerilor pe reţelele Instagram şi TikTok