Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi măsuri pentru a combate feminicidele din Franţa

feminicide.jpg

Manifestatie contra feminicidelor, Paris, 6 iulie 2019.
Manifestatie contra feminicidelor, Paris, 6 iulie 2019.
Sursa imaginii: 
Martin BUREAU / AFP

Peste o sută de femei, mai exact 102, au fost ucise anul trecut în Franţa de partenerul sau fostul lor partener de viaţă. Un flagel pe care Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, promite să-l combată cu noi măsuri.

La fiecare trei zile, anul trecut, în Franţa, o femeie a fost omorâtă în bătaie de partenerul sau fostul ei partener de viaţă. 102 feminicide au fost astfel înregistrate în 2020, an marcat de două carantine din cauza epidemiei de Covid. Cert, bilanţul este mai puţin grav decât cel diin 2019 când fuseseră ucise în bătaie 146 de femei. Cifrele rămân însă mari, mai ales că anul trecut poliţia şi jandarmeria au intervenit de 400.000 de ori în diverse violenţe inter-familiale.

Actul violent a avut loc mai tot timpul la domiciliul conjugal şi sub influenţa alcoolului sau a unui psihotrop. Un feminicid din trei a fost precedat de o dispută. De partea autorilor acestor crime, se remarcă faptul că o mare majoritate dintre ei nu aveau nicio activitate în momentul faptelor. In fine, unul din doi are între 30 şi 50 de ani iar zonele cele mai afectate de flagel sunt cea din jurul capitalei Paris, nord-vestul şi sud-vestul Franţei.

Nu trece o zi fără ca forţele de poliţie specializate să nu intervină pentru a elibera o femeie sau un copil luat ostatec. «Aceste violenţe sunt pe cale să devină primul motiv de intervenţie a poliţiştilor şi jandarmilor» spune Gérald Darmanin. Ministrul francez de interne a decis aşadar să ia taurul de coarne – cum au încercat însă, cu rezultatele amintite - şi alţi predecesori de-ai lui. «Incepând de luni 2 august, combaterea violenţelor conjugale devine prioritatea numărul unu a poliţiştilor şi jandarmilor» promite Darmanin în interviul acordat colegilor de la ziarul Le Parisien.

In primul rând, fiecare departament francez va fi dotat cu echipe specializate de combatere a violenţelor conjugale. Apoi, în fiecare comisariat sau brigadă de poliţie, un ofiţer specializat va fi însărcinat să verifice că dosarele în cauză sunt tratate cum trebuie şi nu uitate într-un colţ. Pentru a face faţă numărului tot mai mare de proceduri, ministrul francez promite noi recrutări de ofiţeri de poliţie judiciară.

Pe de altă parte, cum o treime dintre femei mor împuşcate, Darmanin vrea ca fişierul persoanelor implicate în violenţe inter-conjugale să fie conectat la cel al persoanelor deţinătoare de arme şi al celor interzise de port de armă. Acest lucru le-ar permite poliţiştilor să verifice dacă un autor de violenţe inter-conjugale deţine şi o armă, caz în care aceasta i-ar putea fi retrasă automat înainte ca ea să folosească eventual la un feminicid.

In fine, la sfârşitul lunii va fi numit un responsabil naţional însărcinat cu această chestiune a feminicidelor, după modelul déjà existent în materie de terorism şi droguri.

Anunţurile ministeriale au fost primite cu prudenţă de asociaţiile feministe. Acestea cer un buget clar – despre care ministrul nu spune un cuvânt - şi mai multe mijloace structurale. «Avem impresia că se reciclează lucruri vechi» deplânge organizaţia Osez le féminisme ! Se reaminteşte astfel că «Franţa cheltuie de trei ori mai puţini bani ca să protejeze femeile. 5 euro pe cap de locuitor în Franţa, 16 euro în Spania».

 
Noi măsuri pentru a combate feminicidele din Franţa