Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ebrahim Raïssi, noul preşedinte al Iranului, în faţa unor misiuni complicate

Ebrahim Raïssi, noul preşedinte ultraconservator al Iranului

În Iran, noul preşedinte Ebrahim Raïssi a primit marţi 3 august investitura, într-un context de acută criză diplomatică. Teheranul este acuzat că ar fi orchestrat, joia trecută, un atac împotriva unui petrolier israelian în Golful Oman. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au ameninţat Iranul cu represalii.

Teheranul neagă orice responsabilitate în contextul acestui atac, dar toţi observatorii sunt de acord cu constatarea că regimul ayatolahilor se află într-un război subteran cu Israelul. Iar de la Ebrahim Raïssi, un ultraconservator, nimeni nu aşteaptă gesturi conciliante. El devine de facto preşedinte şi într-un moment cînd sunt în impas negocierile legate de programul nuclear iranian.

Sub tutela adevăratului şef al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, preşedintele Ebrahim Raïssi urmează să se angajeze, după cum arată revista L’Express, într-o complicată partidă de poker. El va încearca să obţină ridicarea sancţiunilor decretate de Statele Unite pentru ca Iranul să-şi poată exporta petrolul, ceea ce nu va fi simplu. În acelaşi timp situaţia socială în Iran este explozivă din cauza inflaţiei şi a degradării contextului economic. În ciuda represiunilor, iranienii au manifestat în ultimul timp denunţînd printre altele penuria de apă şi de electricitate.

Ebrahim Raïssi în vîrstă de 61 de ani, este un om cu o mînă de fier, în sensul cel mai macabru al cuvîntului. Imediat după revoluţia islamică, în 1988, el a oficiat în cadrul unei „Comisii a morţii” care a ordonat executarea a 30 000 de opozanţi. Probabil că Ebrahim Raïssi va încerca să consolideze legăturile cu China şi cu Rusia pentru a furniza oxigen economiei, dar marea problemă rămîne bomba atomică la care visează regimul.

Iranul este o putere regională avînd pionii bine plasaţi în Yemen, Irak, Liban şi Siria, dar se poate aştepta la un atac direct din partea Israelului dacă ajunge cu programul nuclear într-o fază prea avansată.

Teocraţia şiită iraniană se consolidează odată cu Ebrahim Raïssi, arată în Le Figaro geopoliticianul  Renaud Girard. Iar dacă noul preşedinte iranian va reuşi să obţină ridicarea sancţiunilor în schimbul renunţării la bomba atomică va dispune de un avantaj: fiind un ultraconservator nu va avea motive să se teamă de criticile ultraconservatorilor.