Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laboratorul farmaceutic francez Sanofi mizează masiv pe tehnologia ARN mesager

sanofi.jpg

Centru de distributie al laboratorului farmaceutic Sanofi, Val-de-Reuil, 10 iulie 2020.
Centru de distributie al laboratorului farmaceutic Sanofi, Val-de-Reuil, 10 iulie 2020.
Sursa imaginii: 
Joel Saget, AFP

Grupul farmaceutic francez Sanofi, distanţat în cursa pentru un vaccin anti-Covid, a decis să investească masiv în tehnologia ARN mesager, cea utilizată déjà de Pfizer-BioNTech şi Moderna tocmai în combaterea epidemiei de coronavirus. Astfel, Sanofi a cumpărat contra sumei de 3,2 miliarde de dolari (2,7 miliarde de euro) firma americană Translate Bio, specializată în ARN mesager.

Sanofi colaborează déjà cu Translate Bio pe un proiect de vaccin anti-Covid pe bază de ARN mesager. Produsul este însă doar într-un stadiu incipient, nu a ajuns nici măcar la teste pe scară mare.

Chiar dacă epidemia de Covid a scos la lumină această tehnologie revoluţionară, ARN mesager are un potenţial care depăşeşte cu mult coronavirusul. Germanii de la BioNTech au anunţat astfel recent că proiectează un vaccin contra malariei bazat pe această tehnologie. Alte studii prezic soluţii ARN mesager pentru combaterea bolii SIDA sau a unor tipuri de cancer.

Sanofi pare decis să nu rateze şi acest viraj după eşecul în găsirea unui vaccin anti-Covid. Acum câteva săptămâni, firma franceză anunţa investiţii de 2 miliarde de euro în tehnologia ARN mesager. Iată că acum laboratorul achiziţionează vârful de lance american al acestei tehnologii. Graţie acestei achiziţii «grupul va putea exploata toate posibilităţile oferite de ARN mesager» a explicat Paul Hudson, directorul general Sanofi. Un prim vaccin Sanofi pe bază de ARN mesager ar putea fi cel contra gripei sezoniere.

 
Sanofi mizează masiv pe tehnologia ARN mesager