Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: ajutor de urgenţă de o sută de milioane de euro pentru Beirut

ecurity-blast-macron_0.jpg

Președintele Emmanuel Macron în vizită la Beirut, pe 6 august 2020, la două zile după explozia care s-a soldat cu peste 220 de morţi.
Președintele Emmanuel Macron în vizită la Beirut, pe 6 august 2020, la două zile după explozia care s-a soldat cu peste 220 de morţi.
Sursa imaginii: 
Thibault Camus/Pool via REUTERS

Președintele francez Emmanuel Macron care a iniţat o nouă conferinţă internaţională în favoarea Libanului, a promis un ajutor de urgenţă de o sută de milioane de euro. În același timp el îi somează pe liderii politici libanezi să-și depășească rivalităţile, să formeze un guvern și să lanseze reforme.

Conferinţa găzduită de Paris miercuri 4 august este destinată reamintească lumii că Libanul a ajuns un fel de stat în agonie, fapt agravat de teribila explozie podusă în urmă cu un an în portul de la Beirut. „Criza pe care o trăiește Libanul nu este o lovitură a destinului și nici o fatalitate. Ea este fructul unor falimente individuale și colective, precum și al unor disfuncţionalităţi de nejustificat” a spus șeful statului francez, cuvinte reluate de Agenţia France Presse.

Libanul, în prezent, de află în așteptarea formării unui nou guvern după desemnarea, pe 26 iulie, a unui nou premier în persoana lui Najib Mikati. În Liban însă formarea unui nou guvern devine un exerciţiu politic extrem de complicat, care poate dura mult timp…

Franţa ameninţă cu sancţiuni în cazul în care clasa politică libaneză nu se mobilizează pentru a-și salva propria ţară. Ceea ce iarăși riscă să fie o măsură inutilă pentru că în Liban nu responsabilii politici suferă din cauza a tot felul de lipsuri, ci populaţia. Uneori la Beirut curentul electric funcţionează doar două ore pe zi, preţul medicamentelor și al alimentelor a crescut vertiginos, penuria de carburant îi penalizează pe cei care vor să lucreze…

Banca Mondială consideră că din 1850 Libanul nu a trăit o astfel de criză, amplificată și de pandemie…

Franţa a mai iniţiat alte două conferinţe de ajutorare a Libanului, iar banii sosesc (Germania de exemplu a deblocat 40 de milioane de euro). Occidentalii cer însă și un efort din partea liderilor politici libanezi pentru ca fondurile să nu fie înghiţite de o gaură neagră.

Franţa a mai anunţat și trimiterea a 500 000 de doze de vaccin anti-covid în favoarea libanezilor și a avertizat că în nici un caz nu va semna un cec în alb pentru o clasă politică obstrucţionistă.