Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinurile anti-Covid pot deregla ciclul menstrual?

cycle.jpg

O femeie proaspàt vaccinatà anti-Covid, 18 mai 2021, Montaigu.
O femeie proaspàt vaccinatà anti-Covid, 18 mai 2021, Montaigu.
Sursa imaginii: 
MATHIEU THOMASSET / HANS LUCAS / AFP

In Franţa dar nu numai, o serie de femei au postat mesaje pe reţelele de socializare afirmând că în urma vaccinării anti-Covid, le-a fost perturbat ciclul menstrual. Agenţia naţională de securitate a medicamentului şi a produselor de sănătate (ANSM) spune că a cules toate semnalmentele dar îşi continuă investigaţiile.

„In urma vaccinării mi-a dispărut ciclul menstrual”, „Nu mai aveam ciclu din martie şi după ce m-am vaccinat, mi-a revenit ciclul””, „Am dureri foarte mari în burtă” sau „Am un flux abundent” – iată doar câteva din mesajele postate de diverse femei pe reţeaua Twitter. Niciuna dintre femeile citate nu repune în cauză binefacerile vaccinării dar toate îşi pun întrebări cu privire la efectele acesteia asupra sănătăţii lor.

Agenţia naţională de securitate a medicamentului şi a produselor de sănătate (ANSM) spune că a identificat în 30 iulie „un potenţial semnal” în spatele acestor cazuri de perturbări menstruale post-injecţie. Un potenţial semnal şi nu o legătură formală, ţine să precizeze agenţia franceză.

In centrul atenţiei sunt cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager, Pfizer-BioNTech şi Moderna. Pentru primul s-au raportat 229 de semnalmente, pentru al doilea 36. Fenomenul este aşadar rar. ANSM nu dă însă niciun detaliu cu privire la „tulburările menstruale” evocate de aceste femei. Singura observaţie a agenţiei este că efectele resimţite au dispărut, jumătate dintre ele 48 de ore după vaccinare, restul într-un interval de până la 15 zile.

ANSM mai afirmă că „în absenţa unui bilanţ complementar pentru majoritatea cazurilor declarate, e greu de determinat cu precizie rolul vaccinului în apariţia acestor sângerări menstruale şi genitale”. In fine, agenţia mai precizează că „efectele nu sunt grave în majoritatea cazurilor” iar „pentru cele mai multe dintre semnalmente, evoluţia este favorabilă”.

In Marea Britanie, Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor de sănătate a studiat mai îndeaproape situaţia şi impactul celor două vaccinuri pe bază de ARN mesager dar şi al lui AstraZeneca. Astfel, organismul britanic a cules peste 27.500 de semnalmente privind cicluri mai puţin abundente decât de obicei sau întârzieri de ciclu sau sângerări vaginale intempestive. Agenţia britanică minimalizează însă numărul de probleme semnalate amintind că au fost injectate déjà peste 43 de milioane de femei.

In SUA, în faţa multiplicării mărturiilor unor femei, două cercetătoare americane, ele însele afectate de tulburări, au decis să treacă la acţiune. Astfel, din luna aprilie încoace, Kathryn Clancy şi Katharine Lee au cules mărturii de la circa 130.000 de femei care au avut sau nu tulburări menstruale. Din spusele celor două iniţiatoare, „majoritatea femeilor nu au avut nicio problemă după vaccinare”.

In fine, specialişti citaţi de BBC aminteau încă din luna martie că fenomenul tulburărilor menstruale nu este inedit după o vaccinare. Studii au arătat că în trecut vaccinuri contra gripei sezoniere sau a papillomavirusului au provocat şi ele astfel de tulburări temporare ale ciclului menstrual.

In Franţa, discursul specialiştilor se vrea şi el liniştitor. Intr-un interviu acordat ziarului catolic La Croix, Bertrand de Rochambeau, preşedintele sindicatului naţional al ginecologilor-obstetricieni reaminteşte că ciclul menstrual este un fenomen variabil care poate fi influenţat de diverse evenimente externe. Stresul provocat de o injecţie sau nişte simptome gripale pot provoca potenţial tulburări ale ciclului menstrual” spune el.

 
Vaccinurile anti-Covid pot deregla ciclurile menstruale?